Kalorične primerjave

Na kaj mora biti diabetik pozoren pri sestavljanju svojega jedilnika? V prvi vrsti so to kalorije, saj mora večina ljudi z diagnozo sladkorne bolezni shujšati. Kar 75 odstotkov jih ima namreč preveč kilogramov, ki se največkrat »obesijo« okoli pasu.

Terapevtski pomen izgube teže

S kliničnimi raziskavami so dokazali, da se ob izgubi 10 odstotkov telesne teže, torej med 5 in 10 kilogrami, krvni sladkor v povprečju spusti za 2 mmol/l, oziroma normalizira. Zato je pri diabetikih redukcija telesne teže predvsem terapevtski ukrep. In pri tem je z vidika hrane najbolj pomemben kalorični vnos. Od dnevnega kaloričnega vnosa, torej od zaužite količine hrane in pijače, je odvisno, ali se bo vaša telesna teža znižala, zlasti če se manj gibljete. Dolgoročno je normalna telesna teža ob urejenem krvnem sladkorju najboljša preventiva pred dolgoročnimi zapleti diabetesa.

Katere kalorije so najboljše?

Hrana je za naše telo energija, katere moč izražamo v kalorijah (kcal). Poglejmo, koliko kalorij vsebujejo trije glavni prehranski viri:

M /maščobe: 1g = 9 kcal

OH/ ogljikovi hidrati: 1g = 4 kcal

B/ beljakovine: 1g = 4 kcal

Maščobe so dvakrat bolj kalorične od OH in B, zato z njimi previdno. Veliko bolje je na diabetični jedilnik umestiti kompleksne ogljikove hidrate, ki jih dobimo iz polnovrednih žit, kaš, stročnic, sadja in zelenjave. Tako se čez dan izognete napadom lakote, potrebi po sladkem, nepotrebnemu shranjevanju energije in slabemu počutju.

JK

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.