Izbira merilnikov na slovenskem tržišču

Merilniki krvnega sladkorja (glukometri) so ključnega pomena za dnevno sledenje ravni glukoze v krvi in s tem dobrega zdravljenja diabetesa. Na tržišču je mnogo različnih aparatov, prihajajo tudi vedno bolj izpopolnjeni, zato dobro premislite, kakšne so vaše potrebe, preden greste v nakup.

Merilniki krvnega sladkorja so majhne računalniške naprave, ki »preberejo« nivo glukoze v vaši krvi. Pri vseh merilnikih se višina krvnega sladkorja pokaže kot številka na zaslonu aparata. Pri odločitvi naj bo v ospredju preprosta uporaba, šele zatem zunanjost pripomočka. Poskrbite, da vam zdravstveno osebje ali prodajalec pokaže pravilen način uporabe vašega novega merilnika.

Kako točni so merilniki?

Strokovnjaki, ki so laboratorijsko testirali merilnike, ugotavljajo, da so aparati natančni, kar pa ne pomeni, da boste vedno tudi dobili točen rezultat. Do napačnih rezultatov največkrat prihaja zaradi napak pri merjenju, zato je pomembno, da so vsi postopki meritve opravljeni pravilno.

Nekaj možnosti, zakaj pride do nepravilnih rezultatov:

  • s krvjo umazan merilnik;
  • merilnika ne hranite na sobni temperaturi;
  • pretečen rok uporabe testnega lističa;
  • merilnik ni umerjen (pravilno nastavljen) na testne lističe, ki jih uporabljate;
  • kapljica krvi je premajhna; itd.

Napaka se lahko prikaže šele v daljšem časovnem obdobju, zato je dobro, da vam občasno v ambulanti preverijo rezultate vaših merjenj, oziroma jih primerjajo s svojimi.

Kako izbrati merilnik?

Obstaja veliko merilnikov, med katerimi lahko izbirate. Nekateri glukometri so narejeni za tiste diabetike, ki slabše vidijo in imajo zato večji ekran. Drugi imajo več spomina, da omogočijo preverjanje preteklih merjenj. Če nameravate kupiti merilnik, je tukaj nekaj vprašanj v razmislek:

  • Kateri merilnik vam morebiti priporoča vaš zdravnik ali kdo, ki ima že izkušnje?
  • Kakšna je cena aparata?
  • Kako enostaven je merilnik za uporabo?Postopki meritev se razlikujejo in pri nekaterih aparatih je potrebnih manj korakov kot pri drugih.
  • Kako enostaven je merilnik za vzdrževanje? Ga je enostavno čistiti? Kako se kalibrira merilnik (pravilno nastavlja za serijo trakov, ki jih uporabljate)?

Za lažjo izbiro, predvsem pa spodbudo, da si aparat nabavite, če si še ne merite krvnega sladkorja, smo v lekarni Zdravstvenega doma Ljubljana Center, ki velja za eno najbolje založenih, preverili, kakšna je pri njih izbira merilnikov in po kakšnih cenah.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.