Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Očetovo zdravljenje diabetesa

03.10.2023

Avtor vprašanja: Mrjeta Š

Prosila bi vas za vaše mnenje glede zdravljenja sladkorne bolezni pri mojem očetu. Sladkorno bolezen ima že 15 let, trenutno je na inzulinu Novomix90, odmerki: 40-10-36. Njegov povprečni krvni sladkor je 9 (vrednost Gu 4.
Zanima me kaj ta vrednost pomeni? Nekaj časa je celo užival Ozimec, brez inzulina, tako mu je svetovala diabetologinja, učinek je bil ta, da je shujšal, sladkor pa se mu ni nič izboljšal, povprečje se mu je v tistem času celo povečalo na 9,6 %. Kontrolo ima na 3 mesece, svetujejo mu 5 obrokov dnevno, brez sadja, sira, jogurtov.
Ali so ti odmerki, ki jih ima sedaj premajhni? Bi moral celovito zamenjati prehrano (uživa veliko belega kruha in salam). Kadar je preveč aktiven, pa se mu krvni sladkor zmanjša celo na 4 mmol/l. Njegova teža je 100 kg, starost 69 let.
Hvala za vaš odgovor.

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

V naši ambulanti ne bi bili zadovoljni z njegovim zdravljenjem, niti dietetičarka, niti drugi. Sladkor povišujejo škrobna živila (kruh, krompir, makaroni, sadje itd.) in te lahko uživa takrat, ko dela. Če se z avtom ne nameravaš peljati na morje, ga ne "tankaš", tako preprosto je to. Verjamem, da ima rad salame (je jih lahko po mili volji), a kruha lahko poje toliko, kot ga bo uspel porabiti s telesno aktivnostjo.
Kdor želi znižati sladkor zjutraj, ima 3 možnosti:
1 poje zajtrk in si da inzulin, a gre hitro nekaj delati in se sladkor zniža
2 ko nima nekega dela, da enako inzulina, a poje samo polovico zajtrka in bo sladkor padel
3 nima dela, je lačen in poje zajtrk, zato da inzulina 20% več na primer in bo sladkor padel.
V nasprotnem primeru bo ostal sladkor visok, seveda.

Pri očetu bi bilo smiselno spet uporabiti Ozempic, da bi imel manjši apetit. V naši ambulanti pa bi ga privajali na intenzivirano inzulinsko shemo - da ne bi dajal MIX inzulin 3 x dnevno, pač pa bi dal posebej inzulin za k obroku (NovoRapid, npr. 12 - 8 - 10 E) in posebej nočni inzulin (spet na primer Xultophy cca. 50 E dnevno): tako bi imel pravico do senzorja in bi sproti videl, kako se giblje sladkor po vsaki jedi in bi bil tudi glede diete bolj pazljiv. On namreč nima nobene diete, ker poje kruh iz navade ali ker je pač pri roki. Dieta bi bila, če bi pojedel kruh, ko gre kopat na vrt in ga ne bi pojedel, kadar ima nek sedeč opravek.
Pokažite mu na internetu senzor Abbott Libre, če mu bo všeč in bi se ga morda naučil uporabljati.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.