Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Syniardy

14.09.2023

Avtor vprašanja: Silvo P.

Diabetologinja mi je za zdravljenje sladkorne tipa 2 predpisala zdravilo synjardy 5/100 dvakrat po eno tableto na dan. Star sem štiriinštirideset let. Kaj vi menite o zdravilu na dolgi rok? Hvala .

Silvo P..

DIABETOLOG SVETUJE

Predpisano zdravilo kaže le na to, da vašo zdravnico zelo skrbi za vas in vam želi vse najboljše. Zdravilo je sestavljeno iz dveh sestavin: 1000 mg metformina in 5 mg empagliflozina. Prvi del koristi za stene žil, znižuje tvorbo odvečnega sladkorja v jetrih, zmanjšuje strjevanje krvi (podobno kot aspirin) in izboljšuje črevesno floro bakterij. Po državni ameriški statistiki boste zato ob uporabi teh zdravil živeli 18 odstotkov dlje, nekako dve leti več. Drugi del pa sodi med zaviralce vsrkavanja glukoze v ledvicah: z urinom tako izločimo (odvečni) sladkor, pa tudi (odvečno) sol in tudi urate (koga muči putika), zato zdravilo dobro ohranja ledvice, zmanjšuje pa tudi popuščanje srca (srčno vodeniko ali srčno astmo). Tu pričakujemo vsaj 25odstotno izboljšanje, če redno jemljemo zdravila.
Včasih bi taki zdravnici nesli čokolado ali kavo, v današnjih časih pa je vse drugače in nimam nasveta. Tudi, če kdaj pozabite in vzamete le eno tableto na dan, bo preventivni učinek teh novih zdravil ostal.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.