Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

NIHANJA KRVNEGA SLADKORJA

11.08.2023

Avtor vprašanja: Majda z Gorenjske

ODGOVOR NIHANJA SLADKORJA
Spoštovani dr. Justinek,
Stara sem 59 let, visoka 159 cm, teža 66 kilogramov in imam sekundarno sladkorno bolezen po operaciji raka trebušne slinavke leta 2020, ko so mi odstranili celo trebušno slinavko, istočasno pa tudi vranico. Prvič se mi je rak pojavil leta 2014, ko so mi odstranili glavo trebušne slinavke, žolčnik, dvanajsternik in del črevesja. Takrat mi je vse dobro funkcioniralo, ker sem krvni sladkor uravnavala s hrano. Zdaj pa se soočam s problemom, ker imam terapijo z inzulinom Novorapid, ki ga jemljem 3 krat dnevno pred obroki, lahko tudi 5 krat. Zvečer pred večerjo imam inzulin Levemir po 9 enot. Pred tem sem imela Lantus, vendar mi ga je zdravnica zamenjala zaradi močnega nihanja krvnega sladkorja. Novi inzulin uporabljam od meseca maja, vendar mi krvni sladkor vseeno še vedno skače. Na primer: pred kosilom je bil KS 7,4 mmol/l, pokrila sem ga s 5 enotami inzulina, pojedla sem 58 g ogljikovih hidratov, dve uri kasneje pa je bil KS 20,4 milimolov. Takoj sem vzela 8 enot inzulina, moje vprašanje pa je, kako to, da mi KS tako poraste kljub inzulinu? Imam pa tudi hipoglikemije, tja do 3,1, mmol/l. Naj omenim, da sem en teden beležila zelo vestno vse, kar sem delala, jedla, kdaj sem šla na sprehod in koliko inzulina se si dala ter koliko gramov OH sem pojedla. Tudi kaj sem pojedla, sem točno beležila. Brez uspeha. Ali menite, da je ta inzulin zame primeren, oziroma bi mi morda svetovali kaj drugega? Ali delam kaj narobe? Poleg inzulina redno jemljem encime trebušne slinavke (Kreon) in Cymbalto, občasno vzamem še Lekadol ali Doreta, ker imam tudi mišično fibromialgijo. Bi lahko bila ta diagnoza vzrok za taka nihanja KS.
Najlepša hvala za vaš odgovor!

ODGOVOR DIABETOLOGA

Na intenzivirani inzulinski terapiji (inzulin 4x ali večkrat dnevno) nihanj sladkorja NI. Navadno vsi bolniki uporabljajo senzor Abbott Libre, ki jim pripada po pravilih ZZZS in samo gledajo in se učijo.
Za nastavitev Levemir / Lantus inzulina vedno na senzorju gledamo čas zjutraj, preden se zbudimo, ker tedaj (od 02. do 06. ure) hrana skoraj nima vpliva. Če smo dali inzulina prav, krivulja stoji, je ravna. Če se proti jutru dviga, inzulin povečujemo, če pada, znižujemo - na primer 2x tedensko vsaj preverimo in korigiramo.
Za nastavitev NovoRapid inzulina nastavimo odmerek za vse obroke. Na primer: za vseh 7 kosil ta teden damo 5 E inzulina in preverimo na senzorju vsa kosila: za 5 kosil bo ta odmerek, denimo, v redu, za dva pa moramo prilagoditi na več ali manj. Prihodnji teden gledamo vse večerje in spet damo čim bolj enako: spet bo za 4 ali 5 večerij sladkor v redu, za 2 ali 3 bo treba prilagoditi odmerek inzulina. Naslednji teden gledamo vsa peciva, druge teden vse zajtrke, nato vse vrste sadja in tako naprej. V letu dni točno vemo, za katero jed je treba dati toliko in toliko inzulina, da bo optimalno in tudi vemo za vsa živila, kjer je treba dati inzulina več ali manj.
Če nimate (še) senzorja, se seveda lahko meri tudi po starem, 1,5 ure PO jedi, a zakaj ne bi bili moderni in bi kontrolirali vaš sladkor 24 ur, če vam pripada ?!
Lep pozdrav iz Topolšice! Damjan
P.S.: Številko ima ga. Darja, lahko pokličete po telefonu, če nisem dovolj jasen.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.