Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

TIP 1 IN VNETJE TREBUŠNE SLINAVKE

04.07.2023

Avtor vprašanja: Tia

Pozdravljeni!

Imam 22 let in imam že 3 leta diabetes tipa 1. Pred kratkim sem imela bolečine v trebuhu in sem zato šla naredit krvno sliko, kjer so ugotovili, da imam vrednost: lipaza 4.28, kar naj bi bilo vnetje trebušne slinavke. Zanima me, kako je lahko to povezano med seboj (diabetes in pankreatitis)? Kaj je zdaj zame prepovedano od hrane in pijače? In ali lahko razmišljam o presaditvi trebušne slinavke? Najlepša hvala!

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Amilaza in lipaza so encimi, ki jih merimo ob vnetju trebušne slinavke. Amilaza pomeni navadno akutno vnetje, povišana lipaza pa kronično ali prebolelo vnetje. Za vas povišana lipaza v tej vrednosti ne pomeni ničesar, ker imate znano vnetje, ki je posledično povzročilo diabetes tip I in ni potrebna nobena dodatna diagnostika. Tudi o presaditvi trebušne slinavke brez potrebe razmišljate, čeprav je to res ena od možnosti za zdravljenje diabetesa tipa 1 (a mora biti več okvar, tudi okvara ledvic in še kaj). Encim lipaza bo tako minimalno povišan še leta, ni ga potrebno kontrolirati, razen, če bi imeli novo vnetje v tem predelu trebuha, na primer, žolčni pesek ali podobno.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.