Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

PREDIABETES

18.06.2023

Avtor vprašanja: Marko!

Zanima me, ali se vsak prediabetes spreobrne v pravi diabetes? Nikjer ni zaslediti točnega podatka.

Pozdrav !

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Na vaše vprašanje ni lahko odgovoriti, ker podatki so, a se spreminjajo. Kot primerjava za prediabetes lahko vzamemo nosečnice in gestacijski diabetes. Znano je, da zboli po porodu nekaj odstotkov žensk s klinično sliko diabetesa, delež obolelih se suče okrog 20 odstotkov. Enako bi lahko veljalo za prediabetes, a so ga včasih precenjevali, kasneje podcenjevali, odvisno predvsem od zajete populacije. Ocenjujemo, da zboli 20 odstotkov ljudi s prediabetesom v petih letih, kasneje pa se ta delež poveča na 40 do 70 odstotkov, v nekaterih populacija do 90 odstotkov. Proces pa je možno obrniti, kar je odvisno od življenjskega stila, aktivnosti, diete itd. Po finskih študiji bi lahko ozdravilo 46 odstotkov bolnikov, po angleški 50 odstotkov, če bi ob ugotovljenem povišanem krvnem sladkorju začeli zdravo živeti.
Najpomembnejših je prvih deset do petnajst let bolezni. Če se tedaj ne razvijejo okvare, se morda sploh ne bodo. Če ogroženi shujša za 10 odstotkov, če začne zdravo živeti in se gibati je velika možnost, da ne bo zbolel.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.