Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Krvni sladkor po nosečnosti

15.06.2023

Avtor vprašanja: Ana

V obeh nosečnostih (poroda: 1/2019 in 5/2023) sem imela diagnosticiran gestacijski diabetes, obakrat od 27./28. tedna dalje uspešno nadzorovan z inzulinom (nazadnje +4E Novorapida pred vsemi glavnimi obroki). Na tešče so bile meritve OK.

Ker me skrbi, da imam tudi izven nosečnosti moteno toleranco na glukozo, še občasno izvajam meritve krvnega sladkorja. Zanima pa me, katere vrednosti naj upoštevam kot mejne za meritve po obroku? Veljajo enake kot med nosečnostjo (6,6 po obroku) ali tiste, ki pišejo v dnevniku meritev, ki sem ga prejela v ambulanti (pod 10,0) ali nekaj vmes? Patronažna sestra je rekla pod 8,0, še bolje pa pod 7,0 mmol/l.
Na tešče imam vrednosti vedno v redu (okoli 4,7), po obrokih pa zelo različno, posamezne znajo porasti tudi do 8,5 milimolov. Rodila sem 18.5.2023.
Hvala za odgovor in lep dan.

ODGOVOR DIABETOLOGA

Povišan sladkor v nosečnosti ne sproži noseča mamica, pač pa povečano izločanje hormonov iz posteljice. Ko se posteljica za otrokom porodi, se hormoni v glavnem normalizirajo v 5 do 6 urah, povsem pa se normalizirajo po koncu dojenja. Lahko pa seveda ima mamica neodkrito sladkorno bolezen tipa 2, ki jo je sprožila nosečnost, tedaj sladkor ostane povišan.
Približno po 6 tednih po porodu se sladkor že skoraj normalizira in lahko delamo tudi obremenilni test OGTT, če želimo točno opredeliti porast sladkorja. Vsekakor upoštevamo strokovne smernice za sladkor, ki veljajo za vse. Krvni sladkor do 6,5 mmol/l na tešče, 2 uri po jedi do 8 mmol, nikoli pa ne več kot 11 mmol 2 uri po jedi.
Nihanja, ki ste jih navedli, so sprejemljiva in ni še potrebno narediti ničesar, samo skrbeti za zdravo prehrano (ob dojenju) in primerno telesno težo. Če pa bi želeli, se lahko dogovorite z vašim zdravnikom za običajen OGTT test, lahko se ga dopolni z meritvami C - peptida, da se oceni tudi sposobnost trebušne slinavke.
Če je sladkorna bolezen v družini, predlagam vsaj enkrat letno kontrolo krvnega sladkorja in glikiranega hemoglobina HbA1c. Po 45. letu naj bo kontrola dvakrat letno.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.