Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Zdravnica meni, da imam sladkorno

27.05.2023

Avtor vprašanja: Nataša

Prosila bi vas za vaše mnenje. Stara sem 62 let, teža 86 kg ,zdravim se za visok pritisk in glavkom. Bila sem pri osebni zdravnici, katera je lansko leto menila, da imam povišan sladkor, ker sem imela vrednost 8,5 milimolov, vendar nisem bila tešča. Dala me je na meritve glukoze v krvi na tešče, ko sem potrebovala piti sladko vodo. Izvid je bil normalen. Pred kratkim sem imela ponovni pregled sladkorja. Vrednost je bila 8, prav tako nisem bila tešča. Zdravnica meni, da imam sladkorno in moram k diabetologu, da mi predpiše zdravila. Kaj svetujete, je res potrebna terapija, ali pa je sladkor še v mejah normale?
Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.


ODGOVOR DIBETOLOGA:

V naši ambulanti bi svetovali pregled. Sladkor na tešče (povišan) vidimo najbolj pogosto pri ljudeh, ki imajo v družini več sladkornih bolnikov ali je ženska imela povišan sladkor v nosečnosti. Kot "glikemija na tešče" ga uvrščamo v stanje prediabetesa, ker navadno že v tej stopnji svetujemo (blago) dietno prehrano in predvsem veliko aktivnosti. Ameriški nasvet je, da morate zvečer imeti vsaj eno uro sprehoda, da se rezerve sladkorjev v jetrih porabijo in je potem zjutraj sladkor ustrezen. Zaradi družinskega diabetesa je namreč signaliziranje v naših jetrih moteno, tako ponoči naša jetra tvorijo preveč sladkorja (preveč glede na porabo, ko spimo).. Ko pa se je eden od naših bolnikov vrnil iz Moskve (poslovna pot), mu je tam zdravnica diabetologinja svetovala dvojno dozo tablet (Glucophage 2x 1000 mg naenkrat), kar pri nas v Sloveniji ni običajno. Katera je prava pot, je individualna odločitev. Če lahko problem rešimo z večernimi aktivnostmi, je odlično. Če se to zdi neizvedljivo, so tu tablete (metforminin SGLT2 inhibitorje, npr. Forxiga), redko so potrebna še močnejša zdravila.
Sam pregled kot tak gotovo ne bi škodil. Lahko se dodatno testira in oceni zmogljivost trebušne slinavke (merimo C - peptid), kontrolira izključi druga obolenja (ščitnica, črevesne vnetne bolezni, laktozna intoleranca itd.), odvisno od težav in kompletne anamneze od posameznega bolnika. Če pa kot prvi korak povečate večerne aktivnosti in po mesecu dni še enkrat izmerite (sladkor in glikirani hemoglobin), pa boste korak naprej do lažje odločitve.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.