Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

DEDNOST DIABETESA TIPA 1

24.05.2023

Avtor vprašanja: Nina

Mene zanima koliko možnosti je da moja hčerka dobi diabetes saj je moj mož diabetik - TIP1. Oziroma ali je ogrožena tudi ona, glede na to, da je njen oče diabetik od 13 leta. Hvala.

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Pri našem kliničnem delu res srečamo več otrok, ki zbolijo za sladkorno boleznijo tipa 1, kjer je bil sladkorni bolnik oče. Po statistiki vseeno to ni tako zelo pogosto, možnost je 1 do 17 %, najbolj verjetno pa okoli 4 %. Če ima diabetes mamica, je verjetnost pol manjša. Vseeno ni odgovor preprost: če je v družini veliko diabetikov, gre lahko za več genetskih vplivov (2 sočasni genetski pomanjkljivosti), če je oče, ko je zbolel, bil zelo mlad (pod 10 let), če je v družini več avtoimunih obolenj in imajo poleg diabetesa še težave s ščitnico, črevesnimi boleznimi, hudimi revmatskimi boleznimi ali alergijami na penicilin in čebele, če je otrok imel pogoste viroze itd., vse to vpliva na pojav bolezni. Genetska osnova samo poveča možnost bolezni, vseeno mora biti še sprožilni dejavnik, da se diabetes tipa 1 aktivira. Celo po infektih z virusom covida sem dobil občutek, da je sedaj bolnikov več (merili tega nismo).

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.