Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Zamenjava tablet

17.04.2023

Avtor vprašanja: Mirjana

Pozdravljeni,
imam sladkorno tipa 2 in jemljem dopoldne Glukophage 500 mg in zvečer 1000 mg, poleg jemljem še Euthyrox, Lorista h za pritisk, ter Sorvasta. Zanima me, ali bi lahko v celoti zamenjala Glukophage z Ozempi? Imam indeks telesne mase 30, stara sem 63 let.
Hvala lp

ODGOVOR DIABETOLOGA:

Ozempic je drugačno zdravilo kot Glucophage: kolikor se dogovorite z vašim zdravnikom, da bi ga začeli uporabljati, ga navadno dodamo Glucophage (če ga nekdo dobro prenaša) in ne zamenjamo. Statistično je kombinacija uspešnejša (za splošno preživetje, ne samo za diabetes) in ga ni smiselno ukiniti. Če pa ima bolnik slabosti in ne povsem urejen sladkor, potem pa ga seveda zamenjamo. Če ga boste začeli uporabljati, bi bilo koristno, ker bi poleg delovanja na sladkor deloval tudi na zniževanje maščob, koristen pa je tudi za zmanjšanje ateroskleroze, če so že prisotne kakšne spremembe zaradi dolgoletnega povišanega krvnega tlaka. Seveda pa imate to obliko zdravila tako v injekcijah (Ozempic), kot v tabletah (Rybelsus) in imata z vašim zdravnikom izbiro, kako se bosta dogovorila.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.