Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Po operaciji trebušne slinavke

11.04.2023

Mož je dopolnil 74 let in je po odstranitvi trebušne slinavke sladkorni bolnik tipa 1. Je na inzulinu; pred obroki Novorapid, pred spanjem pa Lantus. Mora imeti pet obrokov na dan, je pa zelo težko uravnavati krvni sladkor v mejah normale. Zato bi vas prosila, kako pravilno odmeriti inzulin, da sladkor ne bo previsok. Če preveč malica, je pri naslednji meritvi KS višji, ker pa je po operaciji precej shujšal, mora pridobiti težo (pred pol leta je zaključil ciklus kemoterapij. Ali je možno, da lahko po malici doda še kakšno enoto inzulina?
Hvala za odgovor.

 

ODGOVOR DIABETOLOGA:
Količina inzulina ni omejena. Bolnik naj poje toliko, da stoji telesna teža, ali da v vašem primeru nekoliko poredite moža, inzulina pa daste toliko, da glede na količino hrane krvni sladkor stoji. Ne more ga biti preveč. Upoštevati pa morate, da morate za višjo težo dodajati vsa živila - torej ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe. Če mož ne bo imel težav zaradi prebave ali kaj podobnega, vedno naredite močno hrano. Na solato dodate žličko olja več in jajce, na rižoto naribate sir, na testenine potresete narezan popečen pršut, jabolko narežete v jogurt, v gobovo juho dodate 2 žlici smetane, v govejo pa narezano meso itd. Vedno nekaj dodate, da je hrana bolj kalorična. Pa tudi krvni sladkor bo manj nihal pri mešani prehrani, ki naj bo čim bolj individualno možu prilagojena.
Naši podobni bolniki imajo senzor (Abbott Libre), dobijo ga na naročilnico ZZZS in tako veliko lažje sproti preverjajo in dodajajo inzulin, če je potrebno. Naročilnico lahko izda vsaka DIABETIČNA ambulanta, ni potrebno, da tam dela diabetolog (izdaja je vezana na ambulanto, ne na zdravnika), tako da z izdajo ne bi smeli imeti težav. Dobavlja jih Sanolabor, naročilnica je lahko letna, kot za vse druge pripomočke.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.