Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Nosečniški diabetes in kava

23.03.2023

Avtor vprašanja: Anamarija

Imam nosečniško sladkorno bolezen. Vem, da se pitje kave v nosečnosti odsvetuje. Pa vseeno bi si privoščila 1 ali 2 kavici z mlekom na dan. Eno dopoldan in eno po kosilu. Zanima me ali kava z mlekom, seveda brez dodanega sladkorja, dviguje KS? Kako vpliva pitje kave na sladkorne bolnike?
Kako pa vpliva kava iz avtomata (brez dodanega sladkorja) na sladkorne bolnike? Verjetno ima drugačne vplive, zaradi same sestave in priprave? Kaj menite?

Prestrašili so vas brez potrebe. Kava nima dodatnih omejitev ne med nosečnostjo, ne zaradi sladkorne bolezni. Normalno se vsem ljudem svetuje 2 do 3 kave na dan, ena kava dnevno pa celo zmanjšuje nastanek možganske kapi in je koristna za starejše. Nosečnici bi lahko odsvetoval kavo le ginekolog, če bi imela razbijanje srca ali povišan krvni pritisk (ki se ga v nosečnosti bojimo enako kot kajenja). Sladkor in kava: pri večini ljudeh krvni sladkor celo pade po kavi, vsekakor pa se ne povišuje. Sama kava tudi nima kalorij, mleko pa ima 60 kcal na deciliter in šele večje količine je potrebno upoštevati pri dieti (več kot pol litra dnevno). Domača kava zagotovo ne škoduje, tudi v nosečnosti ne, problem pa je kava iz avtomata, kjer mleku v prahu dodajajo sladkor kot ojačevalec okusa. Taka kava bo tudi brez dodanega sladkorja poviševala sladkor v krvi in je potrebna previdnost. Verjetno si merite sladkor, da ne bi bilo kaj narobe, in lahko poskusite sami: če bo eno uro po jedi manj kot 7 mmol/l, si ne delajte skrbi. Nekaj si moramo vseeno privoščiti, da je življenje lepše, čeprav je že sama nosečnost lepa, kavica je le pika na i.

 

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.