Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
06.03.2023
Avtor vprašanja: | Jožica |
Koliko časa po obroku sladkor naraste? Koliko časa po obroku doseže najvišjo vrednost?
ODGOVOR DIABETOLOGA:
Pri zdravem človeku krvni sladkor praviloma sploh ne naraste, oziroma le za 0,5 mmol/l. Izjemoma je kakšna zelo sladka pijača, ko poraste za 10 do 15 minut in se takoj vrne v normalne meje. Pri sladkornem bolniku je lahko okvarjen odziv, ko je inzulina še dovolj (a je odgovor prepozen), lahko pa je premalo inzulina in krvni sladkor res visoko poraste. Problematična so predvsem škrobna živila (kruh, krompir, sadje itd.), ker druge sestavine obroka (maščobe, beljakovine, zelenjava). zavirajo hitrost vsrkavanja sladkorja v kri. Pri škrobnem obroku poteka proces presnove zelo hitro, rekorder je pivo in oranžada, kjer poraste sladkor po 3 minutah. Naslednji rekorder je kruh, ki se vsrka v 6 minutah, običajna kocka sladkorja se vsrka šele po 9 minutah, vse ostalo pa gre bolj počasi. Vedno merimo po istem času, na primer po eni uri ali po 90 minutah, da je primerjava objektivna. Sladkor naj bi po obroku porastel le 1,5, do maksimalno 2 milimola. Po mojih izkušnjah je vedno najbolj problematičen kruh (katerikoli), ki nas vedno "razočara", saj po običajnem zajtrku s koščkom kruha in skodelico mleka redko vidimo sladkor nižji od 12 mmol/l. Če je h kruhu še pečeno jajce z malo zelenjave, pa je zviševanje krvnega sladkorja manjše.