Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Vnetje in povišan krvni sladkor

29.01.2023

Avtor vprašanja: Bralec

Star sem 33 let imam sladkorno bolezen tipa 2, do sedaj sem imel dober sladkor v krvi pred jedjo 6,2 po jedi med 7 in 8 milimoli, odvisno od jedi. Uporabljam inzulin, zdaj pa me zanima za tri dni nazaj sem staknil vnetje in imam sladkor med 10 in 15 mmol/l Ali je možno da je povezano z vnetjem ?
Bralec

ODGOVOR: DIABETOLOGA

Vsaka stresna situacija zmoti naše ravnovesje hormonov in seveda poveča porabo zdravil za dobro uravnavanje sladkorne bolezni. V primeru bolezni navadno porabimo preko dneva 30 do 50 % več zdravil za isti učinek (npr. inzulina), ponoči pa 10 do 30 %. Na srečo to traja le nekaj dni - ko se vnetje umiri in parametri upadejo (na primer SR - sedimentacija), se normalizira tudi krvni sladkor in lahko preidemo na normalno odmerjanje inzulina in tablet. Enako ob poškodbah vidimo visoke sladkorje, tudi več kot 20 mmol/l (zlom noge, na primer) a se tudi to hitro uredi. Zato med boleznijo predlagamo pogostejše spremljanje sladkorja, najbolj točno bi bilo na 3 do 4 ure in lahko korigiramo kar sproti.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.