Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Imam pravo terapijo?

29.01.2023

Avtor vprašanja: Marta

Spostovani,
imam diabetes tipa2, do sedaj sem se zdravila s tabletami .Aglurab in inzulinom, moj povprečni krvni sladkor (HbA1c) je bil 6,9 %. Pri zadnji kontroli pa sem imela povišanega na 8,1 %. Razliko res občutim na zdravju ,predvsem z zbadanjem okoli srca, trenutno se zdravim z enakimi enotami inzulina kot pre, to je 50 enot in z Gliclada 30 mg, pa me zanima vase mnenje, ali je to prava kombinacija zdravljenja diabetesa pri meni. Hvala.

ODGOVOR DIABETOLOGA:
:
Najboljša bo tista kombinacija, ki vam povsem normalizira krvni sladkor in deluje še preventivno. S te strani bi bil ustreznejši Aglurab, a verjetno ste se manj gibali ali pa vas je kaj drugega mučilo in so izbrali močnejšo terapijo z Gliclado. Če boste imeli strogo dieto in se primerno gibali, se pričakuje povrnitev nazaj in boljši krvni sladkor.
Zbadanje okoli srca ni v ničemer povezano s sladkorjem, samo z živci, stresnimi dogodki in podobnimi obremenitvami. Tudi v tem primeru bo sprehod v zimsko naravo pomagal, da se umirite, pozabite na te težave, pa še inzulina boste potrebovali manj (20%) ob rednih aktivnostih. Vedeti moramo, da lahko namreč zaužijemo toliko hrane, da je stabilna telesna teža, inzulina in tablet pa damo toliko, da je stabilen sladkor. Če bi izbrali vedno močnejšo terapijo in več inzulina, bi bil sladkor normalen, samo telesna teža bi naraščala in vse z njo pridružene težave, tudi zbadanje okoli srca.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.