Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

HČI IMA DIABETES TIPA 1

19.01.2023

Avtor vprašanja: Ana

Hčeri so ugotovili, da ima sladkorno tipa 1. Zanima me, zakaj ji zvečer enkrat naraste na 16 mmol/l, drugič pa je v redu. Smo cisto še sveži in neizkušeni o tej bolezni. Kar je bilo nam predstavlenega, je bilo v dobri uri in domov. Potem pa se znajdi in beri. Hvala za kakšen dober nasvet in lep pozdrav. ANA

ODGOVOR DIABETOLOGA

Sladkorna bolezen tip I. pomeni, da brez dodanega umetnega inzulina ne bi preživel več kot 2 leti. To pomeni, da za vodenje ni osnova zdravljenja dieta, pač pa pravilno odmerjanje inzulina, da ga dodamo točno toliko, kolikor ga telo na izdela samo. A v praksi je z dobro dieto in zdravim načinom življenja bistveno lažje dobro voditi krvni sladkor tudi pri diabetesu tipa I., ker moramo upoštevati tudi telesno aktivnost in predvideno hrano, da optimalno doziramo inzulin. Če sladkor niha, navadno niso krivi bazalni inzulini, pač pa tisti, ki ga hčerka daje pred vsakim obrokom (bolus). Če ob večerji preveč poraste sladkor, so možnosti vsaj tri: ali si je dala premalo inzulina za tisto jed, ker ima živilo več enot ogljikovih hidratov, kot sta predvidevali), ali ni bila v tem času aktivna in ni porabila vseh zaužite hrane, inzulin pa ob neaktivnosti deluje tudi 40 % slabše, ali pa ni bila sestava hrane ustrezna in se je sladkor sprožil v kri prehitro.
Več o vplivu hrane na krvni sladkor v kuharici D. Lovšin DIABETIČNA MALA KOSILA IN SLADICE
Predlagam, da začnete redno preverjati (vsaj 2x tedensko) poraste sladkorja eno do dve uri po jedi
da boste izločili jedi, ki dvigujejo krvni sladkor. Potem se boste tudi v diabetološki ambulanti lažje dogovorili, koliko in kdaj inzulina je najbolje .

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.