Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Fenomen zore

16.01.2023

Avtor vprašanja: Tomaž

Pozdravljeni, diabetes1 imam že 25 let, imam črpalko in Dexcom G6. Moj glavni problem je fenomen zore, ko mi glukoza naraste tudi čez 23 mmol/l! Zajtrk imam okoli 7.30, pol ure prej si dam okoli 14 enot inzulina Novorapid pumpcard, potem pa mi gre glukoza v nebo! Okoli 10.30 mi začne padati. In to se mi dogaja skoraj vsak dan!! Hvala za odgovor in lep dan.


ODGOVOR DIABETOLOGA:

Vaše vprašanje je nekoliko "čudno" in nanj ne znam odgovoriti. Če mi pošljete telefonsko številko, se lahko slišiva.
Dve stvari sta "čudni". Prvič, črpalko uporabljamo, da rešimo fenomen zore in ga v 99% primerov tudi rešimo. Edina težava je včasih samodejna zaprta zanka, mogoče tudi vaša?, ker črpalka ne uporabi prednastavljenega programa in ga rešuje sproti, glede na porast krvnega sladkorja. Vseeno bi sladkor porastel do največ 12 mmol/l, nikakor pa ne na 20 milimolovl. Za vsak primer se pozanmimajte tam, kjer so program nastavili. Za dobro nastavitev potrebujete vseh 20 korakov ali kolikor jih je že predvideno v programu. Poznam primere, ko črpalka sploh ni nastavljena, in če senzor odpove ali predlaga narobe, ni mogoče zagnati ročnega menija, ker ga ni (je vseh 24 - ur nastavljeno enako). Če pa zaprtega sistema nimate ali ga za kakšen dan izklopite, se po DexComu vidi nihanje sladkorja in se ustrezno nastavi črpalko. Praviloma potrebujemo povprečno porabo (100% povprečne porabe, doza inzulina / 24 ur, po urah) popoldne, zvečer le 70 do 90%, ponoči 60 do 80%, a dopoldne 110 % povprečja, zjutraj pa 130% ! Potrebno je pogledati, kje so odstopanja in se ponastavi črpalko in preveri po DexComu.
Drugič, vi nimate fenomena zore. Le ta se pojavlja okoli 4.do 5. ure in ne ob 07.30. Če želimo videti fenomen zore ali če želimo testirati bazalne nastavitve, jih testiramo VEDNO BREZ HRANE, samo bazal - pomeni, da ne jamo zajtrka in SI NE DAMO INZULINA pol ure prej. Vedno delamo tako, da izpustimo zajtrk in malico in opazujemo dopoldne, drugič izpustimo kosilo (z inzulinom vred) in malico in opazujemo popoldne in tako naprej. To je pomembno, da vemo, koliko si lahko damo maksimalno inzulina, TUDI ČE NIČ NE JEMO VES DAN. Prav pride za preiskave, za potovanja in še kdaj (bolezen). Če poraste sladkor že pred zajtrkom, NE jemo škrobnih živil in samo korigiramo KS. Vaših 14 enot je več kot dovolj. Ob KS nad 10 mmol KRUHA NE JEMO. Tako KS nikoli ne poraste do 23 mmol, razen če ustavimo črpalko za 2 uri. Sicer ste napačno ocenili zajtrk in predvsem, da jeste škrobna živila, kar gre hitro v kri. Dodajajte zelenjavo, če že uživate kruh, ki gre v kri v 6 minutah, inzulin pa "šele" v 9 do 12 minuta sploh začne delovati
Se vidimo v Portorožu 21. januarja?

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.