Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

BREZ NAPOTITVE V DIABETOLOŠKO AMBULANTO

05.01.2023

Avtor vprašanja: Sabina

Sem v drugi nosečnosti, na prvem pregledu sem bila na ravno pod mejo 5,0 mmol/L za napotitev v diabetološko ambulanto. Ker pa sem imela v prvi nosecnosti sladkorno bolezen, sem si sama kupila aparat in preverila rezultate, ki so pokazali, da se je sladkorna očitno ponovila. Ker mi je bilo rečeno, da mi napotitev v diabetološko, glede na to, da sem bila pod mejo, ne pripada, me bodo preverili šele pri testu na glukozo. Sama sedaj pazim na prehrano, me pa skrbi, ker mi noben ne preverja, npr. ketone, povprečne vrednosti sladkorja itd. Ali s prehrano dovolj? Ali bi se morala naročiti na samoplačniški pregled za dodatne preglede? Hvala

ODGOVOR DIABETOLOGA:

V naši ambulanti navadno preverjamo vrednosti sladkorjev vsako nosečnost, predvsem z namenom, da je bodoča mamica brez skrbi. A ni nujno, da bi bil sladkor povišan vsako nosečnost, kakšno lahko tudi "preskoči". V Vašem primeru je enako: tudi če bi bil sladkorji povsem normalni, bi vas nekoliko skrbelo - tudi jaz bi preverjal sladkor še sam na vašem mestu.
Glede na povišan krvni sladkor v prvi nosečnosti verjetno kakšnih posebnih navodil ne potrebujete. Najpomembnejše je, da sladkor ne niha. Normalno je sladkor nosečnice med 3,5 in 5,5 mmol/l, kadarkoli. Če pa lovimo povišane vrednosti, je potrebno vsaj enkrat tedensko preveriti sladkor po jedi, po možnosti v paru meritev. Osebno predlagam, da izmerite po dveh zajtrkih, po dveh kosilih, po dveh pecivih, po dveh vrstah sadja in tako dalje. Tako boste vedno izločili jedi, ki ne dvignejo sladkorja in tiste, ki močno povišajo vrednost (tudi, ko ne pričakujemo). Če sladkor preveč zaniha, smo tisto jed pripravili narobe in jo naredimo drugače, dodamo več zelenjave.
Tipična taka jed je krompirjev pire, kjer dodamo enkrat fižol (postane "matevž"), drugič cvetačo ali
grah. Tudi sadje narežemo v jogurt (navadni ali grški), palačinke naredimo z ajdovo moko, njoke ali češpljeve cmoke s pirino moko in skuto (ne s pšenično in krompirjem), cvremo ne z drobtinami, pač pa s sezamom ali drugimi semeni ali kosmiči - vedno si ahko pomagamo, če le ugotovimo, katera jed nam škodi.
Meje so tudi še vedno iste: eno uro po jedi naj sladkor ne preseže 7,0 mmol, po 1,5 ure pa naj že pade pod 6,5 mmol - v bistvu bi vedno moral biti pod 6,5 mmol, drugače smo slabo kuhali ali pa bi morali bolj redno hoditi na sprehod, kar bi zelo izboljšalo stanje tudi ob ne tako zelo
strogi dieti. Navadno je v prvem delu nosečnosti sladkor malo nižji, po 20. tednu pa kar preveč poraste. Tako ves čas nekoliko preverjamo in smo čisto brez skrbi.

 

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.