Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

SKRBI ME UVEDBA INZULINA

25.11.2022

Avtor vprašanja: Brigita K.

V nosečnosti pred 37 leti sem zbolela za diabetesom, po porodu se mi je krvni sladkor vrnil na normalno stanje. Pred približno desetimi leti pa so se mi zopet pojavile povišane vrednosti sladkorja v krvi in sem bila napotena v diabetično ambulanto. Do leta 2021 nisem prejemala nobene terapije, svetovana mi je bila dieta in dosti gibanja.
V začetku leta 2021 pa sem prebolela kar močno covid okužbo ( pljučnica) in vrednosti sladkorja so močno narastle. Zato so mi uvedli tablete DIAPREL MR 60 1/2 tablete zjutraj. Po kontroli čez en mesec so mi namesto teh predpisali Trajento5 1 x dnevno.
Ob ponovnem obisku diabetične ambulante so se zopet odločili za zdravilo DIAPREL 1 tableto dnevno. Ob zadnji kontroli pred mesecem dni sem imela vrednost HbA1c 8% in so mi povišali odmerek na dve tableti Diaprela dnevno. Zdravnica me je naročila na kontrolo čez mesec dni, da se bova pogovorili o uvedbi inzulina. V tem mesecu si vsak dan merim sladkor večkrat dnevno in zjutraj se giblje okrog 9 mmol/l, po zaužitem obroku po 90 minutah pa je vrednosti 7 milimolov.
Ker se ne morem sprijazniti z uvedbo inzulina, vas lepo prosim za mnenje ali je v mojem primeru še možno pred tem poskusiti s kakšnimi drugimi tabletami. Hkrati bi vas rada vprašala, ali je kakšna možnost, da pridem na pregled v vašo ambulanto in se z vami pogovorim o načinu zdravljenja.


ODGOVOR DIABETOLOGA:


Navadno so težave podobne vašim, kadar gre za sladkorno bolezen pri več članih družine. Lahko imajo sorodniki sladkorno bolezen tip 2, lahko kateri tudi potrebuje inzulinsko terapijo. Ob stresu se sladkor poviša, zato je bil povišan v nosečnosti, ob kovidu pa vidimo navadno še večja nihanja sladkorjev. Glede na visoke vrednosti so vam takoj uvedli Diaprel (maksimalni odmerek je 2 tableti dnevno, lahko vzamete tudi 2x1 tbl. glede na visok sladkor zjutraj). V naši ambulanti bi poleg Diaprela gotovo še poskusil druga zdravila (Forxiga ali inkretinsko terapijo Rybelsus), posebno če niste preveč suhi, ker obe zdravili znižujeta težo. Če to ne bi uspelo, pa bi dejansko potrebovali inzulin vsaj enkrat dnevno, da bi se normaliziral jutranji sladkor.
Če se boste kaj pogovarjali z vašim zdravnikom, nobeno od navedenih zdravil nima omejitve in ga lahko predpiše vsak zdravnik. Tudi, če bi potrebovali inzulin, bi predlagal kombinirano zdravilo z inkretni (Xultophy). Če se vaš zdravnik strinja, bi najprej poskusili vsaj Rybelsus tablete ali enkrat tedenske injekcije inkretinov, kar je še vedno lažje kot inzulin vsak dan.
V našo ambulanto v Topolšici bi lahko prišli, načeloma bi se moral vaš zdravnik strinjati in izdati enkratno napotnico, da lahko pokličete za datum pregleda. Tudi pri nas je namreč gneča in premalo terminov.

 

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.