Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
12.05.2021
Avtor vprašanja: | Kristina |
Pozdravljeni, imam gestacijski diabetes, noseča pa sem 26 tednov. Na pregledu sem imela krvni sladkor 5,1 mmol/l, zato so me takoj napotili na diabetološko ambulanto.
Obroke sem prepolovila vendar posledica je, da sem pogosto lačna in v urinu so se mi pojavili ketoni (+-,++ ). Ker se ponoči zbujam zaradi lakote, pojem nekaj med tretjo in četrto uro zjutraj. Kdaj je smiselno, da si merim sladkor v tem primeru? Naj bi si ga na tešč? Če si izmerim ob 8. uri, bo v redu? Zjutraj imam v povprečju med 4 IN 4,8 MMOL/L krvnega sladkorja. Sicer je tudi dokaj urejen, v 5 dneh sem imela 3 krat povišanega na 7,9 in 6,8. Oče ima diabetes s komplikacijami, zato sem bolj pozorna. Stradati res ne želim v času nosečnosti.
ODGOVOR DIABETOLOGA
Večkrat se pojavlja vprašanje "stradanja" v nosečnosti, kar seveda ni v redu in je povsem nepotrebno. Upoštevati je potrebno le, da lahko nosečnici OGLJIKOVI HIDRATI (vsa škrobna živila, pomeni moka, testenine, sadje, sokovi) prekomerno povišajo krvni sladkor. Ne omejujemo pa drugih sestavin prehrane, predvsem beljakovin, pa tudi maščob. Vedno tudi naročamo, da nosečnica ne sme znižati ne količine prehrane ne skupnih zaužitih kalorij, in da ji ginekolog točno lahko pove, koliko se v času nosečnosti lahko zredi sama in koliko otrok.
Če prilagodimo škrobna živila, seveda nismo nič zamudili. Omejitev pomeni le to, da jih v posamezni obrok dodamo toliko, da je glukoza v krvi eno uro po jedi lahko do 7 mmol, po 90 minutah ali uri in pol pa že normalna, manj kot 6,5 mmol/l. Tako nam porast omejuje le škrobni del, nič pa skupnih kalorij ali količine obroka. Za primer lahko zjutraj pojemo košček kruha in kavo in bo sladkor seveda presegel 7 mmol po eni uri, razen če smo v tem času zelo aktivni. Lahko pa pojemo: 5 koščkov sira, papriko, paradižnik, trdo kuhano jajce, ribjo konzervo, skuto in še kavo po želji, pa sladkor SPLOH NE BO PORASEL. Izpustimo le kruh!
Enako velja za vsa druga živila in obroke: na manj rižote naribamo sir in bo kalorij enako. Makarone okrasimo s popečenim pršutom. Na solato dodamo čajno žličko več olja, lahko tudi bučnega. V govejo juho damo manj rezancev, pa rajee koščke narezanega kuhanega mesa in kakšen korenček. Lahko naredimo 2 vrsti solate, 2 vrsti prilog, lahko sadje narežemo v kislo smetano ali jogurt itd. Možnostim ni konca, ob vsakem obroku pa mora bit nekaj zelenjave ali sadja (5 krat na dan)
Po nobeni teoriji pa ne bi smeli biti lačni!