Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Po testu OGTT noseča padla v nezavest

24.03.2021

Avtor vprašanja: N.G.

Pozdravljeni,
sem v 26.tednu nosečnosti in bila sem napotena na OGTT. Na tešče sem imela vrednost 4.0 mol/l, 60 minut po popiti glukozi 11.8 mmol/l, 120 minut po popiti glukozi pa 6.2 mmol/l. Zanima me, ali je prvo merjenje po popiti glukozi tako pomembno, da moram biti vodena v diabetološkj ambulanti in se držati stroge diete? Naj povem še, da je popita glukoza bila zelo velik šok za telo, saj sem padla v nezavest. Do sedaj nisem imela nobenih drugih problemov.

 

 

ODGOVOR DIABETOLOGAOdgovor je žal DA: če je sladkor porastel po eni uri na 11 mmol, potem je pričakovati, da bo tudi bogata škrobna hrana povzročila enako ali podobno nihanje. V naši bolnišnici bi vam svetovali samokontrolo in redne meritve po jedi (60 do 90 minut) in prilagoditve prehrane. Cilj je vrednost glukoze v krvi do 7 mmol po 1 uri in do 6,5 po 90 minutah. Če sladkor niha bolj, se pogosto sproži prehitra rast otroka (težji porod, hormonska neravnovesja), če pa niha kmalu po začetku nosečnosti (do 5 meseca), pa bi lahko motil normalen razvoj otroka. V vsakem primeru je potrebna previdnost in v prehrani dovolj jedi z vlakninami (zelenjava, tudi beljakovine), ki bodo upočasnile skok glukoze. Navadno lahko škrobnega živila pojemo le 50 % obroka (gledano v kalorijah), idealno je 30 %. Na 1 kos kruha pojemo 2 paradižnika. Idealno kosilo bi bilo 1/3 krompirja, 1/3 fižola, 1/3 mesa in solata, pa imamo ustrezno "mešan" obrok. Tako je tudi možnost za ponovno nezavest minimalna oz. je sploh ni.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.