Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Prenizek krvni sladkor

19.05.2020

Avtor vprašanja: Maja B

Sem v 15. tednu nosečnosti, na prvem ginekološkem pregledu v 10. tednu so mi na tešče izmerili vrednost sladkorja 5,3 mmol/l.
Ginekologinja me je napotila v diabetološko ambulanto zaradi nosečniškega diabetesa. Meritve v ambulanti so bile glukoza tešč 5.0, HbA1c 4,9%. Tam so mi vse lepo razložili, podrobno opisali dieto, dali merilnik in sedaj merim vrednosti 4x dnevno (na tešče, po glavnih obrokih). Naj povem da sem se tudi pred obiskom ambulante izogibala sladicam in nasploh v redu prehranjevala, tako da sem po diagnozi bel kruh in riž zamenjala s polnozrnatim, drugače pa večjih sprememb nisem naredila, ker mi ta način zdravega prehranjevanja ustreza.
Prvih 14 dni diete sem imela povprečje na tešče 4.3 mmol/l, po glavnih obrokih povprečno 5.5 mmol/l. Shujšala sem 1kg.
Zadnje 3 dni pa na tešče merim 3.9, 3.9, 3.6, po obrokih povprečno 5 mmol/l. Za povečerek pojem pol lončka jogurta s sadjem, ne čutim lakote ko grem spat. Me zanima če niso vrednosti mogoče prenizke?

 

ODGOVOR DIABETOLOGA


Vrednosti vaših meritev so primerne in posledica stroge diete. S te strani ni potrebno napraviti glede diete ničesar, tudi merili si boste manj, ker boste poznali učinek vseh dosedanjih živil. Tudi HbA1c je normalen 5,1% za nosečnico. Vi sodite v skupino z nizkim tveganjem za vse zaplete.
Če bi vas skrbelo, prosite zdravnika za lističe za meritev ketonov v urinu (šifra 1250). Če bi bodoča mamica preveč "stradala", bi se pojavile razgradnje snovi maščob (ketoni) v urinu, že na tešče - in tedaj mora biti dieta malo svobodnejša in obroki malo bolj pogosti. Lističi so za uporabo nezahtevni, ketonov ne sme biti več kot 0,5 (listek "pozeleni" le do polovice).

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.