Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Nosečnost in povišan krvni sladkor na tešče

11.05.2020

Avtor vprašanja: Maja B

Pozdravljeni,
sem v sedmem tednu nosečnosti. Ugotovljen mi je bil povišan sladkor na tešče in je znašal 5,3 mmol/l. Sedaj opravljam doma redne meritve 6x na dan, 3x pred glavnimi obroki in 90 minut po njih. Vrednosti po obrokih so vedno pod 6,6. Imam pa stalno povišan sladkor pred obroki, običajno 5,8 milimolov. Prosla bi, če mi lahko svetujete, kako bi ga lahko znižala tudi pred obroki? Že v naprej se vam najlepše zahvaljujem.


Za bodočo mamico vrednost 5,3 mmol še ni povišan sladkor, čeprav je blizu mejnega. Idealen sladkor je res 4,5 do 5,5 mmol, a tudi vaša vrednost ni visoka. Poleg tega v 7. tednu nosečnosti ni pričakovati, da bi se sladkor poviševal, ker je to značilno po 20. do 24. tednu. Vseeno ni slabo, če ga kontrolirate. Predlagam, da vam izmerijo še glikirani hemoglobin (HbA1c), ki bi za bodočo mamico moral biti idealno 5,1%, največ pa 5,5%. Tako bi z meritvijo povprečja za dva meseca videli, ali morate biti res tako strogi. Povišan sladkor na tešče ali pred jedjo je namreč najbolj značilen za nosečnice z malo višjo telesno težo in za nosečnice, kjer je prisoten povišan sladkor v družini. Navadno z zdravo prehrano, gibanjem in kontrolami lahko dovolj znižamo sladkor, redko pa je res potrebno dodajati inzulin (lahko samo zvečer). Tudi glede prehrane svetujemo čim bolj individualen pristop, da merite krvni sladkor v paru: 2 vrsti kruha, dve vrsti sadja, dve večerji, 2 različni potici in se potem lažje odločate, kaj bi si pripravili.
Še glede hemoglobina: tudi če je sladkor mejni in imate vi zelo nizke vrednosti glikiranega hemoglobina (npr. 4,8% ali še manj), še vedno sodite v skupino z nizkim tveganjem za zaplete. Če pa bi sumili, da je otrok večji, potema pa bi res morali biti strogi.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.