Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Zaskrbljena po testu OGGT

11.05.2020

Avtor vprašanja: Tatjana W.

Spoštovani,

stara sem 59 let, visoka 160 cm, teža je 76 kg. V letih 2013-2014 sem izgubila 31 kg (od 92 na 61 kg. Teža se je ustalila na 65 kg do leta 2016, ko se je ob očetovi bolezni teža začela povečevati in se povzpela preko 80, a sem jo znižala in se v tej smeri še dalje trudim. Od 2004 jemljem tudi Euthyrox 50 – pred postavitvijo diagnoze se je močno povečala teža (od 55 na 75-80 kg). Pri 20-tih letih mi je bil diagnosticiran M. Gilbert in konstantno imam povečan bilirubin. V otroštvu naj bi prebolela hepatitis, a pred dvema letoma niso odkrili protiteles. V zadnjih letih je bil v preiskavah krvni sladkor med 5,8 in 6,2 mmol/l. V začetku marca pa je bil rezultat 7,2 mmol/l in napotena sem bila na ponoven test čez mesec dni in tudi OGTT. Test v marcu sem opravila po naporni službeni poti in vsaj mesec dni trajajočem stresu. Zaradi karantene sem ponovni test izvedla včeraj. Rezultat OGGT pri 0 minut je bil 7,0 mmol/l OGGT pri 120 minutah pa 6,3 mmol/l. Rezultat me je presenetil. Je kateri od rezultatov lažen? Ali naj test ponovim in kdaj? Kaj lahko sama storim, razen povečanega gibanja?
Hrana je uravnotežena in pretežno zelenjavna. Sladkorja ne uporabljam ali zelo redko. Čokolada pa je običajno z vsebnostjo kakava več kot 50%. Dodala pa bi še, da je bila sladkorna bolezen tipa 2 v poznih letih (80 let) diagnosticiran pri moji pokojni mami.
Hvala za odgovore. Lep pozdrav,

 


ODGOVOR DIABETOLOGA:

Za družinsko pogojene primere sladkorne bolezni (če je bolezen prisotna pri starših, tudi na starost) je značilno, da je sladkor visok zjutraj, čez dan pa se z delom in aktivnostjo zniža. Podobno je bilo na testu OGTT, kjer je bila začetna vrednost višja, nato pa je trebušna slinavka odreagirala (malo z zamudo) in močno znižala sladkor in ga normalizirala. Kaj narediti?
V bistvu nič: še naprej je optimalna čim bolj stalna telesna teža, dovolj aktivnosti in zdrava prehrana z dovolj različnimi, a ne preveč škrobnimi živili. Ne ščitnica in Euthyrox ne Mb. Gilbert ne bosta tega kaj veliko spremenila, zato si tudi ni treba delati posebnih skrbi. Tudi test se ne svetuje prevečkrat, najprej po 2 letih (ker tudi ta obremeni trebušno slinavko). Samo zdrava prehrana, gibanje in pogumno naprej!

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.