Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Sladkor mi dopoldne narašča

04.05.2020

Avtor vprašanja: Ana Z.

Pred 6 leti sem zbolela za diabetesom tipa 2. Zaradi depresije sem jemala več vrst antidepresivov. V začetku sem jemala Aglurab, nato Diaprel in vrsto drugih, med drugim tudi injekcije Viktoza. Pred pol leta mi je diabetologinja predpisala samo Siafor dvakrat dnevno in injekcije Trulicity. Stara sem sedaj 70 let. Poleg tega jemljem za depresijo Paroxat 2x, Lyrico in Lamictal. Po vsem tem mi zlasti dopoldne sladkor naraste na 15 do 17 mmol/l, čeprav pojem samo navadne kosmiče. Lepo prosim, kaj naj storim, ko mi sladkor naraste in mi je takrat slabo in me prične tiščati pri srcu in me boli leva roka. Zdravnica me naroči na pol leta. Lepa hvala za odgovor.
Lep pozdrav !

ODGOVOR DIABETOLOGA

:
Sladkor v vašem primeru narašča verjetno iz več razlogov. Prvi je ta, da ste trenutno gotovo premalo aktivni. Če bi dopoldne lahko šli na sprehod, bi bil krvni sladkor boljši. Drug razlog je ta, da ne dobivate močnih zdravil, ki bi "na silo" znižala krvni sladkor. Tretji pa je izbira hrane: sladkor bo zelo nihal, če boste užival (samo) škrobna živila - kruh, krompir, makarone, sadje in, seveda, so tudi vaši kosmiči med njimi. Če lahko spremenite prehrano in uživate predvsem več zelenjavnih prilog, bi bilo bolje. Na primer, da bi poleg kosmičev pojedli še skuto in zelenjavo (paprika, paradižnik ...).
Ker boste zaradi depresije verjetno težko spremenili prehrano, prosite vašega osebnega zdravnika, da vam za diabetes predpiše kaj močnejšega. Namesto Siofor raje Glucovance 500/5 mg, ki ga lahko vzamete zjutraj in ob kosilu, zvečer pa še naprej Siofor. Poleg tega lahko ob Trulicity vaš osebni zdravnik predpiše zdravilo Forxiga ali Jardiance - nekoliko več boste hodili na vodo, a sladkor bo gotovo nižji. Za vsa ta zdravila ne potrebujete diabetologa, samo z vašim osebnim zdravnikom se dogovorite, kaj bi bilo najlažje za vas.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.