Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Katere tablete mi priporočate?

18.04.2020

Avtor vprašanja: Dragica R.

Sem diabetik tipa 2, diabetološko ambulanto obiskujem štiri leta. Do sedaj sem bila samo na dieti brez zdravil. Pred pol leta se mi je sladkor precej povišal. Pri vsakdanji kontroli sem imela na tešče cca 11, čez dan pa tudi do 13 mmol/l. Diabetolog mi je najprej predpisal Xiqduo 5 mg/ 850mg. Ker sem jih slabo prenašala, mi je predpisal Forxiga 10 mg, katere tudi slabo prenašam (slabost, aritmija srca, neobičajna utrujenost in zaspanost, izredno suha usta). Mi je pa že po drugi tableti padel sladkor na 6 milimolov.
Prosila bi vas za mnenje, katere tablete mi priporočate, da ne bi imela teh neprijetnih stranskih učinkov.
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.

ODGOVOR DIABETOLOGA

Glukoretiki so učinkovita in dobra zdravila, a tako kot druga zdravila, jih ne prenašajo vsi. V tem primeru so po jakosti najbolj primerljiva zdravila inkretinskega sistema (tablete Januvia ali Trajenta), ki se prenašajo boljše in tudi lahko izberete kombiniran preparat. Primer: Janumet 50/850 bo tudi imel polovico ene in 850 mg druge tablete (Aglurab). V kolikor pa so tudi ta neučinkovita, se seveda v kombinacijo lahko doda sulfonil sečnine (denimo Diaprel ali Gliclada), ki bodo znižala sladkor močneje, kar je pomembno v času bolezni.
Ob ustrezni aktivnosti in dobro dieti zato predlagam le Janumet, a vaš zdravnik mora imeti mnenje diabetologa, sam ga načelno ne sme uvesti v terapijo.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.