Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

SUHO GRLO PRI JEMANJU INZULINA

31.03.2020

Avtor vprašanja: Franc G.

Kot vaš pacient bi vseeno postavi specifično vprašanje, ki pa, mislim, verjetno tare mnogo drugih bolnikov. Gre za suho, kosmato grlo. Kot nekdanji astmatik in večni alergik imam stalne probleme s suhim grlom in prehladi kot posledico. V zadnjem času sem prišel v začarani krog. Zjutraj se zbudim s kosmatim suhim grlom, katerega posledica je čiščenje preko nosa vse do »prekuhanja celega telesa« ... Do večera se stvar umiri. Zjutraj se pa zgodba ponavlja...
Sem na tabletah in večernem dolgodelujočem inzulinu. 30-letno sladkorno imam po vašem mnenju primerno obvladano, tudi tekoče meritve ne kažejo poslabšanja. Preletel sem večino ugotovitev o suhem grlu in sumim, da gre za posledice jemanja inzulina (Insulatarda). Kaj predlagate za te čase izolacije? Lepa hvala za odgovor.


ODGOVOR DIABETOLOGA


Lep pozdrav! Na vašem mestu bi iskal vzroke suhega grla čisto drugje. Prvič zato, ker so alergije in reakcije na inzulin izredno redke, če pa so, najdemo predvsem prisotna protitelesa. Drugič zato, ker verjetno uporabljate humanizirani inzulin že dolgo časa, pa teh težav ni bilo. Vzrok za te težave je najpogosteje kar suh zrak pozimi in še posebno, če ob tem dihate ponoči skozi usta, zaradi česar se grlo izsuši. Morali bi vprašati tudi svojce, če kdaj smrčite, ker so potem težave še pogostejše. Prav tako pogosta možnost pa je zatekanje želodčne kisline - tako imenovani refluks - ki prav tako pogosto draži grlo zjutraj. Rešitev je dvig postelje pri vzglavju in tablete za zmanjšanje kisline (Nolpaza, Acipan, Emozul in podobno). Drugi vzroki so redkejši.
Glede urejenosti sladkorja pa bo stanje slabše, če je ponoči sladkor višji: tedaj mirujemo in se vsaka večerja bolj pozna. Smiselno je, da si večkrat izmerite sladkor po jedi, eno uro do dve po večerji, da izključite možnost "žeje" na tešče.
Seveda pa je vzrok (za astmatika) lahko tudi čisto navadna alergija, ker je v tem času alergenov v okolici seveda več kot dovolj!

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.