Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

VISOK KRVNI SLADKOR PRI UROINFEKTU

27.03.2020

Avtor vprašanja: Romanca C.

Moj mož je star 71 let in se zdravi za sladkorno bolezen od leta 1998. Leta 2015 je bil operiran zaradi tumorozne tvorbe črevesja, ima stomo. Pregled pri diabetologu 2019 je bil K-HbA1c 7,7 %. Prejema Amaryl 4mg zjutraj + Trajenta 5mg zvečer. Dne 19.3.2020 je zbolel za uroinfektom. Pri lečečem zdravniku je dobil Zinnat 500mg na 12h. Bil je precej vročičen, 38 stopinj, in prizadet. Krvni sladkor je imel 15 mmol/l. Peti TT izzveni, krvni sladkor pa narašča kljub terapiji in strogi dieti. Amaryl povišano na 5mg.

Krvni sladkor sledeč:
20.3.2020 15.0 mmol
21.3.2020 13.4 mmol
22.3.2020 11.6 mmol
23.3.2020 15.0 mmol
24.3.2020 16.2 mmol
25.3.2020 17.4 mmol
Prosim za vaš nasvet. Želim vam lep dan in ostanite zdravi.

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

V času vnetja je sladkorno bolezen težje zdraviti, ker so potrebe po hormonu inzulinu veliko (50%) večje in jih s tabletami zelo težko zagotovimo. V vašem primeru ste uporabljali Amaryl in Trajento. Zadnja, Trajenta je že maksimalno učinkovita pri 1 tbl. 5 mg in je ni smiselno povečevati. Amaryl ima optimalen učinek ob 6 mg dnevno (lahko povečate na 6 mg namesto na 5 mg), večji odmerek se po navodilih proizvajalca ne priporoča, torej ne bo nič bolj učinkovita, čeprav jo lahko uporabite občasno, na primer zjutraj redna terapija Amaryl 6 mg in izjemoma zvečer dodatno 3 mg (ne pa kot redna terapija).
V primeru infekta sta učinkoviti dve možnosti: da mož uživa čim manj škrobnih živil, kar pomeni skoraj brez ogljikovih hidratov (brez kruha, moke, sadja, riža, makaronov - samo zelenjava (surova in kuhana, ohrovt, pesa, zelje, brokoli itd.), sir, jajca, meso, oreški. To bo zelo zmanjšalo potrebo po tabletah in inzulinu. Kakšnih zamenjav tukaj ni, ker ni dietnega kruha in dietnega jabolka, ki ne bi dvigoval sladkorja. Druga možnost pa je seveda, da se začasno nauči dajati injekcije inzulina. Ko se bo vnetje pomirilo, bo verjetno potreboval spet le tablete. Glede inzulina navadno zadostuje le ena injekcija dnevno (bazalni inzulin, kot mi rečemo), druge potrebe pokrijejo tablete Amaryl, ki bi jih normalno jemal ob inzulinu. Če se nauči, kako dajati injekcije, pa bo imel več svobode pri prehrani, lahko bi imel podobno dieto kot prej, le da bi višje potrebe po inzulinu v času vnetja pokril z dodatnimi injekcijami. Tudi odporen na novo vnetje bo bolj, če se nauči injicirati inzulin.
Jaz bi izbral drugo možnost

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.