Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Izolacija in diabetes

23.03.2020

Avtor vprašanja: Avrelija M

Spoštovani dr. Justinek!

Na vas se obračam, ker nikjer ne najdem odgovora na vprašanje, kaj pa mi sladkorni bolniki, ki nam priporočajo gibanje, da bi lažje uravnavali krvni sladkor? Kako naj se ravnamo zdaj, ko je izolacija, kajti meni je merilnik že začel kazati višje vrednosti. Morda tudi zaradi živcev, saj me ta situacija, ko sem cel dan v stanovanju, samo zjutraj in zvečer grem za četrt ure ven, že zelo navdaja s skrbmi in tesnobo. Stara sem 68 let in so mi sladkorno odkrili pred dvema letoma. Za zdaj še nimam tablet, to pa ravno zaradi tega, ker sem se začela veliko več gibati po diagnozi. V dolgih sprehodih, ko sem se lahko tudi kaj pogovorila z ljudmi, sem začela prav uživati. Bojim se, kaj bo, če bo karantena še dolgo trajala, saj zelo pogrešam gibanje na svežem zraku. Bojim se tudi, da se mi bo diabetes
poslabšal, prosim za vaš nasvet in spodbudo.

Hvala in lep pozdrav!


ODGOVOR DIABETOLOGA

V času nevarnosti virusa ni žal za sladkorne bolnike nič drugače. Po statistiki slabše, saj imajo 1,6 krat večjo možnost, da zbolijo. Žal, pravim zato, ker so vsi varovalni ukrepi enaki, tako glede preventive kot tudi izolacije za prekinitev verige prenosa virusov. Sprehodi so možni na deželi, v mestih jih verjetno praktično ni. Zato pričakujemo, da se bo krvni sladkor povišal oz. da bo potrebno omejiti vnos ogljikovih hidratov in povečati odmerke zdravila (tablete ali inzulin). Trenutno ni druge možnosti kot počakati, da nevarnost mine (npr. 6 do 7 tednov), potem pa bomo, upam, začeli znova živeti normalno. Preventiva je še vedno najbolj uspešna!

 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.