Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

ZDRAVLJENJE DIABETIČNE NEVROPATIJE

12.03.2020

Avtor vprašanja: Anica G.

Zanima me, če priporočate pri diabetični nevropatiji zdravilo Thiogamma 600 mg, in če bi proti težavam z žarenjem stopal pomagala že ena škatlica tablet?

ODGOVOR DIABETOLOGA


Zdravilo Thiogamma je v osnovi antioksidant, alfa lipoična kislina, kot nekakšen vitamin C. V Avstriji in Nemčiji se uporablja vrsto let, naš Zavod za zdravstveno zavarovanje pa ga zavrača. Razlog je, da tablete niso tako učinkovite, kot bi želeli, učinek bi se morda res videl po prvi škatli, priporočamo pa večkratne "kure", na primer 2 do 3 mesece dva do trikrat letno. Kadar je na voljo snov v obliki injekcij je bolje, bolnik prihaja v zdravstveno ustanovo deset krat zapored (take so izkušnje in tako je pakiranje - Thiogamma turbo set), navadno se stanje občuti že po petih injekcijah (manj mravljinčenja, gluhosti nog, boljši občutek), nato pa lahko nadaljuje s tabletami doma še dva do tri mesece.
Alternativa za take težave je Milgamma (vitamin B), ki ga lahko predpiše na zeleni recept nevrolog, sicer pa navadno predlagamo terapijo z Lyrico (pregabalin) za bolečine, vsaj 75 mg zvečer (največ 2x 300 mg).

 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.