Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Krvni sladkor in nosečnost:

04.02.2020

Avtor vprašanja: Meta B

Spoštovani, sem v 31. tednu nosečnosti, od samega začetka sem vodena pri diabetologu. Medtem ko sem do sedaj lepo uravnavala sladkor z dieto pa sedaj opažam, da mi 90 min po obroku vedno pade sladkor pod 6,7 mmol/l, da mi pa vztraja kar dolgo visok in ko si merim pred naslednjim obrokom, recimo tri ure po prejšnjem, imam še vedno 5,4 -5,7 milomolov. Kako lahko to spremenim oz. ali je to nevarno? Na tešče sem večinoma pod mejo (5,0 - 5,2), kak dan morda 5,4 mmol/l. Na zadnjem merjenju je bilo moje povprečje za zadnje tri mesece 4,7%.
Hvala za vaš odgovor!

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Glede na Vaše pismo menim, da ni potrebno skrbet. Prvič zato, ker so v nosečnosti bolj pomembna nihanja krvnega sladkorja kot absolutne vrednosti. Če je torej sladkor vedno 5,2 ali 5,4 mmol/l, ni toliko obremenjujoče za otroka, kot če bi bil enkrat 4,5 in enkrat 6,5 milimolov (čeprav je to tudi normalno). Predvidevam, da tudi s strani ginekologa ni nobenih težav.
Drug razlog pa je HbA1c: idealen je 5,1%, če pa je nižji od 4,8%, štejmo tako "bolnico" v skupino z nizkim tveganjem za možne okvare in glede na vašo vrednost (4,7%) spadate tja.
Predlagam kar enako dieto do poroda in - saj veste: bodočim mamicam svetujemo mirno življenje, poslušanje sprostitvene glasbe, čim manj stresov ... v želji, da bodo otročki mirni in pridni!

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.