Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

HIPOGLIKEMIJE PO JEDI

28.01.2020

Avtor vprašanja: Špela K

Imam DB tip 2, na dieti in postprandialne hipoglikemije. Znake padca sladkorja imam že pri vrednosti 7 mmol/l: omotica, ščipanje v trebuhu, moten vid, nemir, negotova hoja, v zadnjem času pa tudi motnje srčnega ritma. Ker me to doleti pred predvidenim obrokom (na 2 uri), moram hitro pojesti kos sadja ali piti sok. Sedaj se mi je okrog trebuha nabralo kar nekaj »špeha«. Med obroki sem večkrat lačna. Jem preveč kruha.

Ali lahko jem kakšen pripravek za kurjenje maščobe (Adiposlim - Sensilab i.p.? Imam tudi hipotirozo in zmanjšano delovanje nadledvične žleze. Ali lahko to vpliva na znižane vrednosti sladkorja. HbA1C imam 6,8.

 

ODGOVOR DIABETOLOGA


Odgovor na težave večini bolnikov ni všeč in to zato, ker so ravno živila, ki jih imajo najraje, največji problem. Postprandialne hipoglikemije se pojavijo samo, če nekdo uživa nekaj škrobnega ali samo škrobno, na primer ob kruhu z maslom ali marmelado samo še kavo za zajtrk. Če pa je za zajtrk pečeno jajce, sir in malo zelenjave, tega problema ni, ker ob tako mešani hrani ne pride do porasta sladkorja v krvi in posledično tudi do padca ne. Predlagam, da samo spremenite prehrano za določen čas in opazujete, kaj vam bolj škodi. Sicer slavna "ketogena" dieta z veliko maščobami ni zdrava za daljše obdobje, a za krajši čas za testiranje pa bo zelo primerna. Če boste zaužili kapljico maščob več ali nekaj beljakovin, tudi lačni ne boste tako in lažje boste shujšali.
Običajno so vse diete nepriljubljene: ljudje jemo tisto, kar imamo radi in enako tudi sladkorni bolniki, čeprav jim škodi. Tudi če vidijo, da jim nekaj škoduje, jedo naprej to, kar imajo radi in ne, kar je zanje boljše. A poskusite, vsaj za kakšen teden ali dva!

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.