Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

NE MOREM ZNIŽATI KRVNEGA SLADKORJA

08.01.2020

Avtor vprašanja: Petra K.

V zadnjih desetih dnevih ne morem znižati krvnega sladkorja - sem na inzulinu, 30 enot Novorapida pred obrokom in 60 enot nočnega Tojejo. Skrbim za prehrano in sladkor vztraja na 12 do 17 mmol/l, kljub temu, da sem povečala odmerke s 30 na 35. Stres najbrž nima večjega vpliva? Ali sem lahko postala neobčutljiva na inzulin? Hvala za odgovor.

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Vaše vprašanje se pojavlja pogosto in zato še enkrat pošiljam pojasnilo. Naše telo se sicer lahko navadi na inzulin, a z visokim odmerkom inzulina to lahko vedno obvladamo. Glede na navedeno (30 E / obrok in 60 E zvečer) imate že sedaj res visoke odmerke inzulina, bodisi zaradi povišane telesne teže ali zaradi veliko škrobnih živil v vaši prehrani. Odmerke inzulina znižujemo s telesno aktivnostjo; že sprehod zniža porabo inzulina za 20% zaradi boljše odzivnosti na telesa inzulin.
Pri korekciji in zniževanju sladkorja pa moramo upoštevati, da tudi če povečamo inzulin, NE SMEMO UŽIVATI ŠKROBNIH ŽIVIL (kruh, krompir, makaroni, sadje itd.), dokler se sladkor ne zniža vsaj pod 12 mmol, še bolje pod 10 mmol. Počakati moramo, da inzulin "prime", kar traja včasih tudi več ur. Lahko jemo zelenjavo in beljakovine (meso, sir, jajca ipd.). Ljudje smo namreč podobni hrčkom: vse delamo na zaloge. Če si na primer date višjo dozo inzulina in istočasno pojeste pol žemlje ali jabolka, se bo inzulin najprej (!) porabil za presnovo žemlje ali jabolka in šele potem (kolikor ga bo pač ostalo neporabljenega) za zniževanje sladkorja. Torej: korigiramo inzulin in počakamo (2 do 5 ur!), da se sladkor normalizira in potem gremo naprej s prilagojenimi inzulinskimi odmerki.
Še vedno velja staro pravilo: če hočemo sladkor dvigniti, je dovolj, da pojemo pol koščka kruha. Če želimo sladkor znižati, ne glede na količino danega inzulina, pojemo, denimo, za zajtrk 5 koščkov sira, 2 papriki, 2 paradižnika, 2 trdo kuhani jajci, tuno z domačo skuto in čebulo in kavo, pa bo sladkor še vedno stal ali padal - le kruh lahko samo "gledamo" (vseeno navaden ali diabetični ali črn) Krvni sladkor se dvigne sam od sebe le v primeru bolezni in tedaj povečamo inzulin (Humalog ali NovoRapid 10 do 20 E vsako uro, dokler ne začne sladkor padati). Sicer pa morajo diabetiki vedno izključiti škrobne jedi ob popravljanju sladkorjev.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.