Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

PRECEJ TEŽAV S TERAPIJO

23.09.2019

Avtor vprašanja: Zdenka K.

Pred dvema letoma ste mi že svetovali, a se pojavljajo nova vprašanja. Diabetik tipa 2 sem že več kot 20 let. Zdravljenje sem ob spremembi prehrane in gibanja začela z Aglurabom 500, nato 850. Po 15 letih hudih drisk in neštetih preiskavah črevesja, želodca, intoleranc itd, sem slučajno v lekarni izvedela da je vzrok neznosnih težav lahko Aglurab oz. metformin. Diabetologina mi je zmanjšala odmerek na 1 tableto (850) in dodala Diaprel 2 tbl. Sladkor ki že preje ni bil idealen (HB1c 7-7,5 %) se je nato povišal na 8,6 %. Zdravnica se je zato odločila za uvedbo inzulina Insulatard zvečer. Dodatno sem rigorozno spremenila prehrano ( izločila vse sadje razen malin in borovnic, vse žitarice, stročnice in zmanjšala tudi vnos beljakovin, ker sem videla da mi povišujejo sladkor naslednji dan - recimo kuhana govedina ali puran, celo ribe). Tako so sedaj moja hrana oreščki, kisla smetana, jogurt, maline, cikorija s smetano (namesto kave) in zelena solata paradižnik, stročji fižol … Čim se malo pregrešim z jabolkom ali koščkom polnozrnatega kruha, je sladkor takoj čez 12 oz. 14 mmol/l.

Po enem letu je bila zdravnica zadovoljna, ker je sladkorno poprečje padlo na 6,4 %. Jaz pa nisem bila zadovoljna, ker se mi je po začetku jemanja inzulina teža povečala za 7 kg v 6 mesecih kljub zelo rigorozni prehrani, bila sem nenehno hudo utrujena in to kljub rednemu gibanju (golf, pohodi, ples) . Edini način da težo obvladujem in telo revitaliziram je redno postenje ( vsaj 21 dni).

Na pregledu sem bila pred 14 dnevi, poprečje se je spet dvignilo na 7,6 %, bila sem zaradi prehrane napotena tudi na pregled holesterola in trigliceridov, vendar so bili ti normalni zato je zdravnica rekla da naj kar nadaljujem, na pregled naj bi prišla ponovno januarja. V čem je torej problem?

Že par dni pred pregledom se mi je sladkor kljub povečevanju doz inzulina začel povečevati oz. je velikokrat zvečer enak ali nižji kot zjutraj (tudi če skoraj podvojim dozo inzulina). Ker me je zanimalo ali je sploh vzrok inzulin, sem dala pregledat višino inzulina v krvi in ta je bil kljub istočasni visoki vrednosti glukoze (11,6) v krvi normalen ( 2,3). Če prav razumem rezultat to pomeni da preprosto ni krivo pomanjkanje inzulina temveč celična resistenca, zato povečano vnašanje inzulina dela zgolj to, da se povečuje maščobno tkivo. Trenutno se jutranji sladkor kljub tudi do 15 enotam Insulatarda giblje okoli 9 milimolov.Teža zopet narašča in izgleda da bo edina pot za uravnavanje zopet postenje.

Kaj lahko sicer še storim?

 

Zdenka K

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Sami težav ne boste mogli rešiti. Sam v takem primeru predlagam spremembo terapije in sicer zniževanje (ali vsaj ohranjanje) istega odmerka inzulina, ob tem pa dodajanje drugih zdravil: ob inzulinu bi bila zelo smiselna inkretinska terapija. Na primer, namesto Insulatard inzulina

kombiniran preparat Xultophy ali pa ob Insulatardu dodatek inkretinske terapije 1x tedensko. Inkretini so hormoni, ki se izločajo iz celic črevesa in zelo ojačajo delovanje inzulina, poleg tega pa so koristni za srčno žilni sistem. Prilagajanje Xultophy zdravila ni nič drugačno kot za sam inzulin, gledamo sladkor na tešče in prilagodimo odmerek tako, da je zjutraj 5 do 7 mmol. Drugo zdravilo, ki pa bi nadomestilo Aglurab, pa je grupa glukoretikov, zdravil,

ki povečajo izločanje sladkorja z urinom. Tudi ob teh zdravilih nekoliko shujšamo (hodimo bolj pogosto sicer na vodo), a tudi ob uporabi teh lahko znižamo inzulin za 20 do 30% in dosežemo enak učinek. Ta zdravila so tudi koristna za srce, posebno v primeru srčnega popuščanja.

Osebni zdravnik ali vi sami ne boste mogli zamenjati terapije, zato se poskusite dogovoriti z vašim diabetologom, kaj bi bilo najboljše in hkrati najmanj stresno! Ob menjavi bi tudi prilagodili Diaprel, enako kot inzulin, da bi bil sladkor tudi čez dan čim bolj normalen (mogoče ne bi bilo potrebno 2 tbl.?).

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.