Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

MEJNI KRVNI SLADKOR

23.09.2019

Prejšnji teden sem imela zdravniški pregled za zaposlitev in sem imela krvni sladkor 6,4 na tešče. Stara sem 33 let, nimam večjih zdravstvenih težav. Sem pa imela veliko stresa v zadnjem mesecu. Odločila sem se, da se bom zdaj nekaj časa pazila pri prehrani in čim več gibala, sproščala, potem pa bom šla čez kake 3 tedne spet na pregled.

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Seveda preventivno ukrepanje vedno koristi. Sladkorji med 6,0 in 6,5 mmol/l so vedno opozorilo, da je nekaj mejno, ko že govorimo o prediabetesu. Če bi hoteli potrditi povišan sladkor, bi seveda morali iti na test OGTT z meritvami po obremenitvi z glukozo, a kot prvi korak je preventivno ukrepanje čisto v redu. Skrbite za idealno težo, nekoliko več

gibanja in več kondicije in še naprej občasno (2x letno, na primer) kontrolirajte tudi krvni sladkor. Da pa bi se obremenjevali s tako vrednostjo, pa ne - samo še en dodaten stres bi si naložili.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.