Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

TEŽA IN KRVNI SLADKOR

11.09.2019

Avtor vprašanja: Marko N.

Januarja so mi v referenčni ambulanti iz venske krvi namerili 6,2 mmol/l. Po 14 dnevih sem opravil OGGT test. Na tešče 6,1mmol/l po 2 urah 7,8mmol/l. Takratna teža je bila 90 kg pri 175 cm. Nato sem začel z zdravo prehrano in shujšal 12 kg. Marca meseca sem imel na odvzemu krvi na tešče 5,6mmol/l. Nato sem sem shujšal še 4 kg. Julija meseca sem ponovno opravil test na tešče 5,2mmol/l po 2 urah 6,9mmol/l. Sedaj je pa moja teža začela padati pri isti prehrani in znaša le še 73 kg. Nikoli nisem imel problemov s težo, veliko let je bila ta okrog 82 kg. Takrat pred ugotovitvijo povišanega sladkorja pa sem se zredil za 8 kg. Kaj je bil vzrok za porast sladkorja? Mogoče tiste vrednosti kažejo na začetek sladkorne, ki je v družini sicer ni. Kaj naj naredim s težo, pri kateri se ne počutim najbolje in ali je nevarno, če se spet zredim na 80 kg in bolj nezdravo prehranjujem, da čez leta res dobim sladkorno? Hvala.

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Teža spremeni ravnovesje hormonov in zato tudi vrednosti pri boleznih, ki so vključene v presnovni sindrom. Pri nekomu poraste krvni pritisk, pri drugem maščobe, tretjem sladkor, četrtega bolijo kolki in kolena, ženam uhaja voda itd. Trebušna slinavka izloči cca. 40 E hormona inzulina dnevno. Normalno ob 70 kg teži to pomeni, da izloči 0,6 E na  kilogram telesne teže dnevno. Pri teži 80 kg je to le še 0,5 enot na kilogram, pri teži 90 kg le še 0,4 E in tako počasi postane inzulina premalo. Posledica je porast krvnega sladkorja. Če shujšamo, se ravnovesje spet izravna in stanje normalizira. Enako v vašem primeru ohranite nižjo težo, a tisto, pri kateri se najbolj počutite. Da bo sladkor normalen, pa naredite dvoje: glede kalorij nekoliko povečajte vnos beljakovin in maščob, ne pa toliko škrobnih živil, ker bo sladkor manj nihal. KOT DRUGI UKREP pa bodite čim bolj aktivni, ker fizična aktivnost sama izravna hormone in s tem tudi sladkor. Če vam uspe porabiti toliko škroba, kot ga pojeste, bo sladkor normalen. Z eno uro sprehoda porabimo 1,5 kosa kruha, 2 jabolki, en večji krompir ali 2 zajemalki riža itd. (100 kcal). Uravnavanje z aktivnostjo je veliko bolj zdravo kot samo hujšanje in tudi bolj naravno je. Telo si izbere iz prehrane tisto, kar potrebuje in ni bojazni, da bi bila dieta nepravilna ali nezdrava!

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.