Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

VAŠE MNENJE O ZDRAVILU

06.09.2019

Avtor vprašanja: Aleksandra P

Spoštovani gospod doktor,  podpisana Aleksandra P. bi zelo rada vaše mnenje o zdravilu za diabetike JENTADUETO 2,5/1000mg. Sem sladkorni bolni od leta 2014, stara 69 let, tehtam 54 kg, visoka sem 164. Na kontroli junija meseca sem imela povprečje krvnega sladkorja 7,3 %. Do sedaj sem pila Aglurab 1000 mg . Od junija naprej pijem Jentadueto. Imam občutek, da mi dela apetit, kar si pa neželim, ker bi rada ohranila težo. Ali mi lahko poveste kaj več o tem zdravilu. Prisrčna hvala za odgovor.

Lep pozdrav Aleksandra


Vaše zdravilo je zelo "v redu". Spada med zdravila, ki delujejo močno preventivno in so zato cenjena. Zdravilo ima 2 sestavini: metformin, ki ste ga prejemali že prej (vsebuje ga zdravilo Aglurab) in dodatno sestavino, ki ojača naš hormonski sistem ("Jenta" kot okrajšava za tablete Trajenta). Metformin je koristen za ožilje, pri strjevanju krvi, za črevesno floro, za maščobne spremembe jeter in še kaj, poleg ugodnih učinkov na sladkor. Trajenta pa je zdravilo, ki ojača hormone, ki se izločijo iz črevesa (preprečuje prehitro razgradnjo) in s tem pomaga trebušni slinavki, saj okrepi tudi učinkovanje hormona inzulina. Ne prva ne druga sestavina ne povečujeta apetita, ni bojazni, tako da je treba vzrok glede teže iskati drugje. Teoretično  to zdravilo celo nekoliko zniža težo. Glede teže je še vedno najpomembnejši vnos škrobnih živil, tako da bodite previdni glede kruha, sadja, testenin, krompirja - z lakoto pa to ni povezano, saj lahko še vedno pojeste neomejene količine zelenjave, pa tudi več beljakovinskih jedi, saj glede mesa, sira, jajc in podobno skoraj nimate omejitev.

Da je čim več gibanja koristno za ohranjanje teže in tudi zmanjševanje apetita, pa je tako splošno znano.

 

 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.