Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

JE INZULIN RES ŽE POTREBEN?

01.09.2019

Pozdravljeni,

sem v 15. tednu nosečnosti. Takoj na začetku nosečnosti so mi ugotovili povišan krvni sladkor na tešče, in sicer 5,2 mmol/l ter me poslali k diabetologu. Glikiran hemoglobin je bil 5,2%. Po rednem merjenju trikrat na dan uro in pol po obroku in dvakrat na teden na tešče ter dieti sem imela čez točno 5 tednov spet pregled. Vrednosti so bile večinoma v mejah normale. Sladkor na tešče je bil vedno v mejah normale. Prvi teden je bila enkrat povečana vrednost po večerji (7,1), drugi teden enkrat po kosilu (6,8), tretji teden trikrat, in sicer prvič po kosilu 6,7, drugič po večerji (7,1), tretjič po večerji (7,2), četrti teden trikrat po kosilu (7,1;7,3;6,7) in peti teden enkrat po večerji (6,9). Vse ostale vrednosti so bile normalne, večkrat daleč od meje. Glikirani hemoglobin je bil tokrat 4,9%. Diabetologinja mi je rekla, da mi bo, če se bo tako nadaljevalo predpisala kratkodelujoči inzulin pred kosilom. Naročena sem čez 14 dni brez merjenja glikiranega hemoglobina. Ali je običajno, da se glede na takšne vrednosti, že predpiše inzulin pred kosilom, predvsem glede na nizek glikiran hemoglobin in dejstvo, da so se naslednji teden vrednosti po kosilu izboljšale in ni nobene povišane?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Tamara K.


ODGOVOR DIABETOLOGA

Takšna vprašanja so v nosečnosti pogosta - kdaj ne zadostuje dieta in kdaj se odločamo glede inzulina? Vrednosti pri vas so vsaj glede glikiranega hemoglobina in vrednosti na tešče povsem normalne in ni potrebe, da bi naredili karkoli. Vašo zdravnico pa so skrbela nihanja. Glukozo povišujejo samo ogljikovi hidrati (škrobna živila) v vaših jedeh, in če imate nekaj takega zelo radi, bo sladkor nihal. Samo glikirani hemoglobin ni povsem zanesljiv pokazatelj: če nihanja sprožajo hitrejšo rast otroka, potem vseeno lahko imata mamica in otrok težave: mamica ob porodu, otroček pa bo tudi bolj podvržen sladkorni bolezni tip 2, seveda ko bo starejši, po porodu ne. Glede inzulina bi se v naši ambulanti odločali predvsem po izvidu ginekologa glede otroka. A navadno za to ni potrebe: vi ste verjetno že ugotovili, katere stvari so v vaši prehrani tako zelo povišale sladkor in se jih boste verjetno brez večjega truda do poroda izognili in nihanj ne bo več. Škrobna živila zlahka sedaj poleti nadomestite z več zelenjave, ob tem dodate malo več beljakovin (jajce, jogurt, smetano, skuto, sir itd.) in ne boste lačni, težav pa tudi ne bo nobenih več. Če pa imate nekaj res tako radi, na primer češpljeve cmoke ali kakšno sadje (grozdje, fige, slive itd.), pa je res včasih lažje dati inzulin in "normalno" jesti, kot smo navajeni, kot pa pričakovati od bodoče mamice, da bo nekoliko "stradala" in določenih jedi ne uživala. To se boste morali odločiti sami.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.