Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

KUPIL SEM SI GLUKOMETER

01.09.2019

Avtor vprašanja: Bralec

Kupil sem aparat za merjenje krvnega sladkorja in pri prvem merjenju imel krvni sladkor 3,4 mmol/l. Res pa je, da sem se v preteklosti dostikrat počutil slabo, ampak nikoli nisem meril sladkorja. Danes zjutraj, ko sem si ga zimeril na tešče, pa je bil 4,8 mmol/l? Ali še naj merim ali obiščem zdravnika?

Lep pozdrav!

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Lepo je, da skrbite za dobro kondicijo in zdravje, a k zdravniku ne bo treba. Obe vaši meritvi sta povsem normalni in samo zaradi tega res ni treba obremenjevati zdravnika ali sebe. Sladkorna bolezen bi bila, če bi dvakrat izmerili več kot 10 mmol (na tešče ali po jedi), vse vrednosti od 3,5 do 6,6 milimolov pa so seveda normalne. Slabo se človek počuti zaradi veliko stvari: polna luna, stres v službi, občutek izgorelosti itd. . Zaradi "sladkorja" se ljudje počutijo včasih slabo le, če jim na hitro pade. Če poješ npr. kruh in mleko sladkor po 3 urah hitro pade na 3 mmol (podobno kot pri vas), a tudi to se rešuje le s pravilno prehrano, mešanimi obroki, ne preveč škrobnih jedi (kruh, sadje) v enem obroku in podobno. Seveda si še vedno lahko včasih izmerite sladkor - na tešče naj bo do 6,5 mmol in po jedi do 8,0 mmol/l in boste vedeli, da je vse v redu in da imate tudi prehrano dobro urejeno. Če pa bo kdaj drugače, se seveda oglasite k vašemu zdravniku, da malo "podebatirata".

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.