Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

OD ZDRAVIL SE MI VRTI

08.08.2019

Avtor vprašanja: Ana Z.

Pozdravljeni, stara sem 69 let, sladkorni bolnik 6 let, najprej sem jemala Aglurab, Diaprel, nato mi je predpisala Siafor, Vikctozo in še Diaprel. Nekaj časa mi je bilo bolje, nato pa sem imela povprečje zopet 9 %.

Sedaj mi je dala injekcije Trulicity 1,5. Od vseh teh zdravil opažam, da pozabljam, vrti se mi v glavi in sem že kar na lepem večkrat padla. Lepo vas prosim, kaj naj storim, zdravnica me naroča na pol leta ali celo leto. Ali b bilo bolje, da začnem z inzulinom.

Lep pozdrav, Ana


ODGOVOR DIABETOLOGA

Vaša predpisana terapija je običajna, kot jo predpisuje zavarovalnica (ZZZS). Najprej več kombinacij tablet (Diaprel, Aglurab oz. Siofor), nato še dodatek inkretinske terapije (prej Victoza, sedaj Trulicity - da bi vas shujšali). Možno je, da se lahko pojavijo omotice (npr. po Diaprelu), zelo verjetno pa ni. Potrebno bi bilo spremljati sladkor tako zjutraj kot pred kosilom, lažje bi se našlo vzrok težav. Če je sladkor visok že zjutraj, bi res prišel zelo prav večerni inzulin, da bi se sladkor normaliziral preko noči do normalne vrednosti zjutraj. Če pa je visok (ali nizek) le pred kosilom, pa bi bilo potrebno predvsem prilagoditi prehrano.

Glede omotic seveda ni krvni sladkor edini krivec, potrebno je kontrolirati tudi druge izvide (pri domačem zdravniku), tako glede slabokrvnosti, ščitnice itd., kot tudi kontrolirati krvni pritisk, izključiti okvaro vratne hrbtenice ali obolenje ušes (sluha in ravnotežja) - prosite za pomoč domačega zdravnika. Glede sladkorne bolezni predlagam posvet tudi s sestro edukatorko, mogoče že kar v referenčni ambulanti.

Damjan

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.