Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

IZLOČILA SEM OGLJIKOVE HIDRATE

06.08.2019

Avtor vprašanja: Veronika

Prvič sem bila na OGTT-ju ob koncu druge nosečnosti novembra 2017, ko je bila sladkorna bolezen z vrednostjo nad 11 mmol/l po zaužitju glukoze potrjena. Zaradi visokih vrednosti po porodu sem imela pol leta zatem, v juniju 2018, kontrolni OGTT in je bila vrednost 10,8 mmol/l. Decembra 2018 pa ponovno, ko je bila vrednost kljub enemu letu dietne prehrane 13,7 mmol/l.

Od decembra dalje sem ogljikove hidrate v glavnem izločila iz obrokov (saj se je kljub dieti stanje poslabšalo, prevelik porast je lahko povzročilo že 30 g ajdovega kruha). Februarja 2019 sem imela prvi posvet pri diabetologinji v Ljubljani; povprečje sladkorja je bilo 5,3 %  (tako kot ob koncu nosečnosti). V oktobru 2019 imam drugi posvet, ko bodo še preverili, za kateri tip sladkorne bolezni gre.

Z izločitvijo OH sem v pol leta izgubila še 6 kg. Trenutno jih imam 57 kg (pred porodom je bila teža 75 kg), visoka sem 169 cm, stara pa 34 let. V širši družini je nekaj sladkornih bolnikov.

Kruh je sedaj beljakovinski, špageti "čudežni" (z nič OH), porcije mesa večje, priloga pri kosilu pa običajno zelenjavna. Kakšen sadež zaužijem izjemoma. Pojem ogromno neslanih oreščkov (arašidi, mandlji, pistacije) in se vsakodnevno sladkam s 85 % čokolado.
V teh pol leta sem se navadila na te omejitve v prehrani in bi na ta način želela vzdrževati nizek krvni sladkor (namesto tablet). Družinsko življenje počasi usmerjamo v športne aktivnosti, kar so zaradi starosti otrok (1 in 3 leta) večinoma še sprehodi.
Zanima me, ali lahko s takšno izločitvijo OH (občasno sicer pojem recimo fižol v joti, koruzo v solati, vsakodnevno tudi kak crispy...) trajno skrbim za nizek krvni sladkor in kako to vpliva na zdravje?
Zdi se mi, da imam manj energije, po drugi strani pa sem se že navadila na to in rada popijem kavo (dve do tri na dan).
Hvala za odgovor.

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Sladkorna bolezen se pojavi navadno po nekem stresu. Tak napor je tudi nosečnost in večkrat vidimo, da se tudi diabetes sproži pri nosečnicah v podobnem deležu kot sicer med populacijo (v 3 do 4%). Kako to rešiti, pa je res dobro vprašanje. Če jemo zelo malo škrobnih živil, bo seveda sladkor manj nihal. Prav tako skoraj ne bo nihal, če jih jemo in smo "super" aktivni. Potem je seveda še možnost uporabe zdravil in kolikor toliko normalna prehrana. Nastaneta pa dve vprašanji: kaj je zdravo (kot ste napisali vi) in kako zagotovimo najvišjo kvaliteto življenja. Zelo enolične diete niso zdrave na dolgi rok, to se je pokazalo že pri dietah, kot je LCHF in podobne, bolj smiselna je bila ločevalna dieta. A če se ob svoji dieti dobro počutite, ni razloga, da bi takoj nekaj spremenili. A občutek imam, da se ne počutite najbolje. Drugo vprašanje je kvaliteta življenja: preveč omejitev ni zaželenih, ker je večina udobnih stvari v našem življenju naravnanih "potratno": če se nečemu preveč odpovedujemo, to deluje počasi stresno. Še tretji pomislek je, da ob strogi dieti nimamo nobene rezerve: kako ukrepati, če zbolimo, na primer. Ob bolezni ali ob poškodbi bo sladkor povišan, potrebovali bomo močnejšo hrano, da se okrepimo - kaj tedaj ? Dobro je, da vemo, katera zdravila prenašamo in v kakšnem odmerku, da jih lahko uporabimo tedaj, ko je to nujno.

Verjetno boste šli skozi vse stopnje: ob dobrem počutju boste vztrajali z dieto, ob slabšem počutju (vseeno kateri bo vzrok - nov stres, bolezen, hujšanje, napor itd.) pa boste vseeno potrebovali "izhod v sili" in vsaj minimalen odmerek zdravil. Z zdravili in z aktivnostjo boste tudi najlažje vzdrževali optimalno težo, ob kateri se najbolje počutite in je kvaliteta življenja najvišja. Za karkoli se boste ta trenutek odločili, bo v redu - nobena odločitev pa ne bo doživljenjska, vedno se moramo nekaj prilagajati

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.