Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

SLADKOR PO OBROKU PRI NOSEČNICI

30.07.2019

Avtor vprašanja: Nuša K.

Sem v 32 tednu nosečnosti. Že od samega začetka, ko so mi izmerili sladkor na tešče 5,3 mmol/l, sem vodena pri diabetologu. Merilnika nisem dobila, ker sem s prehrano uspešno uravnavala krvni sladkor, Hba1c je bil 5,2 %. Nazadnje pa sem dosegla zgornjo mejo Hba1c na 5,6 %. Kupila sem si merilnik in sedaj me zanima sledeče: glede na to, da je za nosečnice dve uri po obroku priporočljiva vrednost manjša oz. enaka 6,6 mmol/l, sama pa včasih dosežem 6,9 do 7 mml/l - kaj pomeni ta prekoračena vrednost? Je to že kritično in je potrebno še bolj paziti na prehrano ali je še v neki sprejemljivi meji?

Za vaš odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem. 

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Za nosečnice, žal, ne vemo, katera vrednost je idealna. Vemo samo, katera je škodljiva: normalno imajo slovenske nosečnice 3 do 4% možnosti, da bi šlo kaj narobe. Če "skače" sladkor nad 7 mmol/l, se to tveganje podvoji, nad 9 milimolov, pa potroji. Zato vedno naročamo, da naj bo sladkor po 1 uri do 7 mmol, po 1,5 ure pa do 6,5 mmol, da se izognemo tveganju. Če opazite dvig nad te vrednosti, predvsem spremenite obrok: manj naj bo škrobne sestavine in več beljakovin in zelenjave ali tudi malo več maščob in bo sladkor lažje vodljiv.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.