Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

VELIKO VPRAŠANJ O SLADKORNI BOLEZNI

01.07.2019

Avtor vprašanja: Marko

Sem mlajši moški, ugotovljena mi je bila sladkorna bolezen.(HbA1c 9%), prva meritev na tešče 14 mmol/l. Dejavniki tveganja: kajenje, ITM nad 30, nezdrava prehrana, premalo spanja, sladkorna bolezen v družini, skratka vse v kompletu.

KOMENTAR: strinjam se z vsem, našteti so res vsi negativni dejavniki za nastanek sladkoren bolezni.

Osebni zdravnik mi je predpisal Glucopharge XR 1000mg 1x1, ker Agluraba 850 zaradi prebavnih težav nisem dobro prenašal. K diabetologu me še ni napotil, saj je mnenja, da se bo bolezen uredila.

KOMENTAR: obe zdravili sta kemično enaki (aktivna učinkovina), pomembno je, da jih dobro prenašate. XR oblika je zato povsem v redu.

Po enem tednu popolne spremembe življenjskega sloga (gibanje, prehrana, prenehanje kajenja, zdravila) sem sladkor na tešče spravil na okrog 6 mmol, vendar imam sedaj po nekaj tednih težavo, da grem spat z vrednostjo sladkorja pod 6 mmol zbudim pa se z vrednostmi okrog 7 do 7,5 mmol. Ali bi bilo mogoče Glucophage bolje vzeti zvečer? Ali je doza zdravila v mojem primeru prenizka in kljub 24h sproščanju zdravila telo potrebuje višjo dozo? 

KOMENTAR: krvni sladkor se tvori v jetrih preko noči (normalno), a glede na prejšnje okoliščine (večja teža itd.) se je preko noči tvoril nekoliko preveč. Ob zdravem življenju samo zaradi tega ni potrebno napraviti nič. Vendar, Glucophage je v dozi 1000 mg dnevno še preventivna doza, 2x 1000 mg pa že skoraj mejno maksimalna terapevtska doza. Pomeni, da če se pojavlja sladkor ob 1x 1000 mg, bi se vsekakor "splačalo" povišati terapijo vsaj za nekaj časa (2 do 3 tedne) na 2x 1000 mg. Verjetno bi se že ob tem sladkor povsem uredil. Tudi kasneje ni nujno, da bi vedno morali vzeti 2 tableti - če bi
kakšen dan bil bolj aktiven in bi uživali zelo malo škrobnih jedi, niti ne bi bilo potrebno vzeti 2 tablet. Vseeno je, kdaj vzamete tableto, zjutraj ali zvečer - a glede na večerne težave bi jaz bolj priporočil zvečer, da bi zdravilo maksimalno učinkovalo čez noč.

Po kolikšnem času jemanja zdravila se sladkor uredi- in če pri zdravljenem diabetesu po obroku sladkor še vedno zaniha čez 10 mmol? 
KOMENTAR: terapijo prilagajamo toliko časa, da je sladkor normalen, pogosto je treba uporabiti tudi več zdravil. Če pa je ena terapija enaka (in uspešna) 2 leti, potem jo štejemo za stalno terapijo. Vendar nobena terapija ne prepreči, da ne bi občasno sladkor porastel nad 10 mmol, če naredimo kakšen dietni prekršek, na primer, popijemo sadni sok, mleko in pojemo kos kruha.. take jedi tako hitro povišajo sladkor, da nobene tablete tako hitro ne učinkujejo.

Naj dodam, da po ugotovljenih visokih vrednostih sladkorja sem imel povišane vrednosti S-AST-0,80 in S-ALT-1,21,(gama GT normalna) ter prisotne ketone v urinu ( 3),...ali so povišani jetrni encimi v povezavi z nezdravljeno sladkorno boleznijo?

KOMENTAR: Jetrni testi so povezani s prehrano, z alkoholnimi pijačami, z maščobami v prehrani ipd. Vaše vrednosti niso zelo povišane in je že dieta kot ukrep v redu.

Načeloma menim, da razumem opisno razliko med DM tip 1 in DM tip 2, vendar me zanima kako se klinično potrdi za kateri tip bolezni gre? 
KOMENTAR: Tip 1 pomeni, da brez dodanega hormona inzulina (umetno v injekcijah) človek ne preživi niti 2 leti, ampak umre od izčrpanosti. S testom določujemo C - peptid, beljakovino, ki ostane v telesu po tvorbi
inzulina in merimo zmogljivost trebušne slinavke. Za tip 1 je značilna nizka vrednost, manj kot 0,3 nmol, pogosto manj kot 0,03 nmol!

Težavo imam, da ne morem zajtrkovati in da dnevno pojem v povprečju dva obroka (zdrava, uravnotežena) kosilo in večerjo, po večerji pa skoraj vedno sledi rekreacija. Ali je minimalno 3 obroke dnevno ključnega pomena pri obvladovanju sladkorne bolezni?

KOMENTAR: Ne bi mogli reči, da so 3 obroki ključni pri diabetiku, pomembna je raznovrstna zdrava prehrana in dovolj gibanja. Je pa z več obroki lažje vzdrževati telesno težo.

Telesno težo dobro izgubljam cca. 0,5KG - 1KG na teden, je to preveč intenzivno? V zadnjih dveh mesecih sem skupno izgubil 10 kg.

KOMENTAR: mogoče je res preveč intenzivno: najbolj se priporoča 0,5 kg mesečno in če izgubimo več kot 10% telesne teže, že priporočamo malo oddiha, pavzo za mesec dni in potem hujšanje dalje, še vedno postopno.

Zanima me kakšno je vaše mnenje uporabe sladil in če je potrebno izbrati, katero vrsto sladil je bolj primerno izbrati?

KOMENTAR: nobena umetna sladila niso zares priporočljiva, če jih potrebujemo, uporabljamo različna, ne le eno, da se to ne more kopičiti v telesu.

Oreščki (lešniki, indijski oreščki, mandlji),to sem izbral kot občasni prigrizek, prekršek, in me zanima ali zelo neugodno vplivajo na telo, ker imajo visoko vsebnosti maščob in posledično visoko kalorijsko vrednost,....kadar jih jem, jih pojem 50-75 g (res občasno)

KOMENTAR: oreščki so dobro nadomestilo čipsu in drugim prigrizkom pred TV ali v kinu in so načeloma v redu. Imajo nekaj kalorij in maščob, a običajno so to ugodne maščobe in jih lahko še naprej uživate.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.