Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Nosečnost in ketoni

26.05.2019

Avtor vprašanja: Biserka R

Sem v 31. tednu nosečnosti. Sladkorna odkrita pred 5. tedni. Začela sem se držati predpisane diete, ki smo jo dobili pri edukaciji. Količine so bile zame prevelike, s tem je tudi sladkor bil višji. Škrobna živila sem omejila, prav tako tudi mlečna. Z vodenjem prehranskega dnevnika sem ugotovila, da mi takorekoč vse dvigne sladkor. Vnose sem tako prilagajala in s tem izgubila 8 kg v mesecu dni.

Po posvetu z diabetologom, sem ponovno morala uvesti ogljikove hidrate (OH) ter inzulin Novorapid (2-4 enote). Ves čas trajanja te sladkorne imam pozitivne ketone (4+). Ketoni se nikakor niso znižali. Po ponovni kontroli je diabetolog povečal enote inzulina na 5-4-3, ampak opažam, da so ketoni še zmeraj prisotni (2+). Teža zaenkrat raste, ultrazvok je bil tudi narejen in je vse v mejah normale. Zanima me, zakaj se ketoni ne znižajo. Je to morda znak sladkorne tipa 1? Kako narediti pravo razmerje med OH in insulinom? Sama raziskujem in računam, saj želim optimalno razmerje dokler se otrok ne rodi. Za čas nosečnosti se hormoni toliko spreminjajo kot tudi presnova, da je težko najti tisto pravo razmerje mi je povedal diabetolog. Zato se v tem času išče tisto pravo razmerje. Mene skrbi, da ravno to iskanje razmerje lahko vpliva tako na mene kot otroka. Po domače, se s tem kar igram. Je to prav? Imate takšne izkušnje z nosečnicami? Zanima me tudi, zakaj so negativni ketoni tako pomembni? Ginekolog je rekel, da ketoni ne igrajo neke bistvene pomembnosti, diabetolog je drugačnega mnenja. V naslednjih 8. tednih si želim to izpeljati kar se da najbolj ugodno za otroka in sebe.

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

V nosečnosti predvsem urejamo sladkor tako, da čim manj niha in da tako mamica kot otrok normalno napredujeta. Najpogostejša je uporaba samo diete, vedno pa seveda ne. Glede tega, koliko vi lahko pridobite na teži, koliko pa otrok, najlažje pove ginekolog (po tabeli oz. percentilah). Glede krvnega sladkorja pa se seveda dogovarjamo. V vsakem primeru je neugodno, da ste hujšali, ker v takem primeru kot nadomestilo za izgubljene kalorije iz škrobnih živil vedno svetujem več beljakovin in maščob, samo da nosečnica ohranja težo v

normalnem prirastku. Zaradi manjših nihanj se predlaga tudi več obrokov hrane, glede škroba pa 50 gr čistega škrobnega živila naenkrat (npr. 2 kosa kruha). Če tega ne moremo, če je potrebno dodati več škrobnih živil ali zaradi hujšanja ali zaradi ketonov morda tudi bolezni (prehlada ipd.), potem je potrebno dodati inzulin ob obrokih ali pa tudi ponoči.

Ketoni so normalni za prehrano otroka. Ker večino sladkorjev porabi že posteljica (placenta), ki je kalorijsko zelo "požrešna" mora otrok uporabiti ketone za svojo normalno rast. A vseeno, normalna vrednost ketonov je 0,0 do 0,5, nad 1 so že povečani. Merjeno pri vas bi to pomenilo, da je 1+ še pričakovan, 2+ pomeni že stradanje, 3 ali 4 + pa je zelo nezaželeno

in pomeni, da vaše telo išče rezerve! Zato je bolje, da dodate inzulin (in več normalne škrobne hrane), ki ustavi pretirano tvorbo ketonskih teles, ki v višji koncentraciji za otroka niso več koristni, tudi če vam nič ne škodijo.

Glede odmerka inzulina je seveda odvisno, kaj jeste: 1 kos kruha porabi 2 E inzulina, večje jabolko 3E, češpljev cmok 4 E ali enako krompir in če pojeste 3 krompirje (kar je sicer 150 gr škroba najmanj), je potrebno dodati 12 E, za pico včasih celo več. Glede na  vaš zapis ste dali premalo inzulina, ker poraba z nosečnostjo raste, na koncu morate dodajati 3 krat inzulina  več kot na začetku nosečnosti!

Najbolj zanesljivo je, da čim pogosteje merite sladkor po jedi: po 1 uri lahko še poraste do 7 mmol, po 1,5 ure (ali 90 min., kot piše v dnevniku) pa mora biti < 6,5 mmol! Če je, ste inzulin uganili, če ne, morate dati prihodnjič za tisto jed več ali manj. Če boste tako dodali dovolj inzulina za (predvsem seveda škrobne) jedi, bo sladkor normalen, ketoni bodo izginili in se bo vse spet normaliziralo. Tudi vaša teža in napredovanje otroka.

Da bi dobili diabetes tipa 1 ravno med nosečnostjo, je zelo malo verjetno, to se dogodi v 3%.

Za tolažbo: to mučenje z inzulinom bo trajalo le do poroda, nato je spet le tisti 1 do 2% možnosti, da bi imeli po porodu še take potrebe - praviloma se sladkor normalizira 5 do 6 ur po porodu, ko se porodi posteljica. Za porast sladkorja niste krivi vi, ampak posteljica, ki pretirano izloča hormone, ki delujejo nasproti hormonu inzulinu in zato sladkor naraste.

Poskusite prilagoditi inzulin, seveda pa so potrebne še druge kontrole  (glede železo in slabokrvnosti, glede vida, po možnosti glede ščitnice), kar večinoma naroči že ginekolog, lahko pa tudi vaš zdravnik.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.