Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

ZAČETEK SLADKORNE IN HIJŠANJE

07.05.2019

Avtor vprašanja: Simona P.

Imam začetek sladkorne, zanima me, če je hujšanje normalno, ker sem shujšala 6 kg v enem mesecu? Zdravil še nimam, ker imam povprečje 6,4 %. Že en mesec imam bolečine v želodcu ali je to zaradi sladkorne?

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Če je sladkorna bolezen dobro urejena (povprečna vrednost meritev sladkorja 6,4 mmol/l), potem ni vzroka za hujšanje. Ob sladkorni bolezni shujšamo tedaj, če je sladkor visok ( > 12 mmol /l) in telo ne more koristiti hranil iz škrobnih živil. Hujšanje je tedaj relativno hitro, lahko več 10 kilogramov. V vašem primeru gre verjetno bolj za želodčne težave in manjši apetit. Pa tudi, če so prisotne želodčne težave, so te navadno povezane s kakšnimi stresnimi dogodki, zato je hujšanje še toliko bolj izrazito. Ko se bo stanje umirilo, bo tudi teža stabilnejša. Pri sladkorni bolezni lahko povečate vnos kalorij tako, da ne povečate škrobnega deleža v prehrani, ampak pojeste nekoliko več beljakovin in maščob.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.