Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

NA TEŠČE SEM IMEL 7,3 mmol/l

29.04.2019

Avtor vprašanja: Matej K.

Mene pa zanima vaše mnenje glede mojih meritev glukoze v krvi. Nimam diagnosticirane bolezni, me pa vseeno skrbi, saj so mi na tešče izmerili pri zdravniku 7,3 mmol/l. Zvečer pred tem sem nekje okrog 21.ure pojedel hamburger, spal sem sicer slabše, okrog 4 do 5 ur. 
Ko sem dobil izvide po pošti, me je zelo zaskrbelo in sem kupil glukometer. Zadnje tri tedne sem vsak dan meril glukozo na tešče, pogosto pa tudi 2 uri po jedi. Meritve zjutraj so se gibale povprečno med 5,3 in 6,2 mmol/l (dva ali trikrat). 
Izračunano povprečje na tešče bi bilo okrog 5,5 ali 5,6 milimolov.
Po jedi nekih visokih vrednosti nisem izmeril, največ je bilo po veliki porciji testenin s tuno – 7,4 mmol/l tri ure po obroku, 2 uri po obroku pa je bilo 7,0. 
Star sem 27 let, imam 93 kg. Moj oče je bil diabetik. Ali me mora skrbeti? Dve leti nazaj sem opravil OGTT, ki pa takrat ni pokazal posebnosti. Skrbijo me predvsem vrednosti na tešče.

ODGOVOR DIABETOLOGA

Glede meritev sladkorja ni toliko pomembno, koliko desetink je nad mejo ali pod njo. V vašem primeru je več rizičnih dejavnikov, kot: mejno visoka telesna teža (razen, če ste treniran športnik), bolezen v družini (podedujemo nagnjenost) in seveda mejne vrednosti sladkorja na tešče. V odgovor naj najprej povem, da je najboljša rešitev večja telesna aktivnost, vsaj 3x tedensko po 1,5 ure, lahko kar navadnega sprehoda. Idealno bi bilo seveda vsak dan nekaj, recimo ena ura sprehoda na dan po zgodnji večerji.
Če imate števec korakov na telefonu, bi morali narediti na dan idealnih 10.000 korakov, kar je isto kot 6,5 km ali 1,5 ure. Velja tudi vsaj 6.000 korakov in ne manj kot 3 000 korakov. Če želite testirati učinek gibanja, počnite tako 14 dni in si spet merite sladkor: lahko se bo povsem normaliziral.
Druga preventiva je prehrana: če držite stalno telesno težo (ne nad 95 kg) in sladkor 2 uri po jedi ni nad 10 mmol/l, potem verjetno jeste v
redu. A samo s hujšanjem in stradanjem se težko znebimo diabetesa, s telesno aktivnostjo pa se lahko.
Vrednosti sladkorja vedno nihajo, tudi pri zdravih ljudeh. Če popijemo
sladek sok oranžade, poraste sladkor na 11 mmol; če bi nekdo imel srčni
infarkt, bo še višji zaradi stresa; po zlomu noge pa lahko
zaradi bolečine poraste sladkor na preko 20 mmol/lit. Vaša nihanja so
torej v redu in se bodo stabilizirala ob prehrani in aktivnosti. Posebnost pa je sladkor na tešče: ta vrednost je odvisna od zmogljivosti naših jeter, ki preko noči tvorijo 12 gr (za kos kruha) glukoze na uro predvsem za potrebe možganov. Ta aktivnost pa je družinsko pogojena, vsaj zelo verjetno, in se je je težje rešiti. Američani ponovno predlagajo sprehod, posebno zvečer. Če bi naravni ukrepi (kot so prehrana in gibanje) ne bili uspešni, pri nas pogosto predlagamo blaga zdravila (npr. metformin, preparat Aglurab ali Glucophage) vsaj 1x dnevno 1000 mg oz. 1 tbl. Lahko seveda tudi kakšna močnejša zdravila, a to redkeje.
Predlagam najprej test naravnih ukrepov, če pa bo sladkor še mejno visok, pa metformin. Po ameriški državni statistiki živijo ljudje (ki prejemajo metformin) 18 odstotkov dlje.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.