Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Meritve in vrednosti sladkorja med nosečnostjo

13.04.2019

Avtor vprašanja: Ana M

Zanima me, zakaj se pri gestacijskem diabetesu meri krvni sladkor 90 minut po jedi, izven nosečnosti pa 120 min po jedi. Ker sem zelo radovedna, sem malo raziskovala svetovne smernice glede izvajanja meritev ipd. in našla priporočila predvsem za 120 min po jedi. Zakaj torej pri nas 90 min? Ali ni pričakovano, da bo 90 min po jedi vrednost se vedno nekoliko višja? Kolikor sem razumela, je svetovna smernica za urejen KS 6,6 mmol 120 min po jedi, pri nas pa je ta vrednost meja 90 min po jedi. Zanima me tudi, kakšna je potemtakem sprejemljiva meja za Hb1ac za nosečnico - moj ginekolog pravi, da mora biti tudi ta pod 5,1, moj pa je 5,3. Diabetologinja pravi, da je meja 6,1. Pa še zadnje: tudi partner si je izmeril KS z mojim aparatom, in sicer 90 min po jedi. Vedno je bilo ok, se je pa zgodilo, da sva po hitri hrani (enkratni prekršek v dieti) oba namerila višje vrednosti, jaz 8,5, on pa 8,8. Glede na to, da imava sicer KS vrednosti v redu, sklepam, da ni razloga za preplah. Stara sva 31 let, oba z nekoliko podpovprečnim ITM. Hvala za odgovore!

 ODGOVOR DIABETOLOGA

Sladkor lahko merimo na več načinov, odvisno, kaj iščemo. Če merimo le to, ali nekdo ima povišan sladkor ali ne oz. ali je sladkorni bolnik, je dovolj 120 minut po jedi in če je sladkor 2x višji od 10 mmol, potem gotovo je bolnik. Podobno velja tudi za glikirani HbA1c: če je višji od 6,5%, gre gotovo za neko motnjo. A to se za diagnozo ne uporablja zapotrditev, ker je HbA1c lahko nekoliko različen pri posameznih ljudeh in posameznih laboratorijih (različni ljudje imajo lahko vsaj 16 različnih hemoglobinov, laboratorij pa izmeri le enega HbA, kar nas lahko včasih zavede). Naslednji korak je, kaj merimo: 90 minut po jedi se uporablja, če želimo točno izmeriti neko jed. Primer: koliko poviša sladkor krvavica in zelje (ima riž, maščobe in meso). Izmerimo sladkor, pojemo jed v 30 minutah, počakamo 90 minut in 120 minut po prvi meritvi izmerimo ponovno sladkor. Če smo za to jed dali na primer optimalno injekcijo inzulina, bo sladkor v 2 urah porastel za 1,2 do 2 mmol / lit. .

V nosečnosti pa ne iščemo točnih porastov, pač pa stabilen sladkor: vseeno je, ali je vedno 4,8 ali 5,2 mmol, samo da ne niha (ker ti sunki sprožijo hitrejšo rast otroka). Torej iščemo samo hrano, ki hitro poviša sladkor (ima visok glikemični indeks). Torej lahko merimo 1 uro po jedi (vedno enako za primerjavo) in točno vidimo, katero živilo je boljše. Po eni uri lahko poraste do 7 mmol (zaželeno ni), po 90 minutah pa MORA pasti nazaj pod 6,5 mmol / lit. Za nosečnico je idealno, če je sladkor vedno 4,5 do 5,5 mmol in če je HbA1c do 5,1%, maksimalno pa do 5,5%. Za ostale je to 5,8% (oz. 6,1%, odvisno ali je EU standard ali ameriški). Če je sladkor porastel po hitri hrani na 8 mmol, to seveda ni v redu in je potrebno hrano prilagoditi (dodati še kakšno solato in podobno). Vedno primerjamo iste stvari (2 zajtrka, 2 vrsti sadja, 2 večerji ...). Kateri kruh naj je nosečnica: enkrat izmeri po ajdovem kruhu, drugič po pirinem in bo videla. Katero sadje naj je: izmeri po 2 jabolkih, 2 breskvah, po banani itd.  Če po nečem poraste bolj, mora jabolko narezati v jogurt ali kislo smetano ali podobno (skuto). V pire krompir doda fižol ("matevž"), ali par korenčkov ali cvetačo in bo sladkor manj nihal; v riž doda zelenjavo, v testenine zeljne krpice in tako naprej. SAMO DA ODKRIJE, kaj je zanjo najboljše. Vseeno se na decimalke ni za ozirati. Če bi po radiju slišali, da je zunaj minus 12 stopinj, ne bi vzeli bunde v roke in šli s termometrom na dvorišče: če je minus 11,7, bi šli še v srajci v trgovino, če pa je res 12,3 st., pa bi oblekli bundo...

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.