Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Kako je z meritvami po jedi?

17.01.2019

Avtor vprašanja: Bralka iz Ljubljane

Stara sem 76 let in imam diabetes tipa 2. Že nekaj let si sama merim krvni sladkor, vendar me zanima, ali je res, da je potrebno meriti le na vsakih 14 dni na tešče? Povprečni krvni sladkor, ki mi ga izmerijo v ambulanti, imam 8 %. Moja sorodnica, ki je medicinska sestra, mi pravi, da je meritev na dva tedna dovolj. Prosim še za vaše cenjeno mnenje.

Bralka iz Ljubljane

Vaša sorodnica, medicinska sestra, ima delno prav: meritev na dva tedna zadošča, vendar na tešče pomeni zelo malo. To je, kot bi šofer pogledal na števec avtomobila, ko pripelje iz garaže. Meritev na tešče priporočamo predvsem v primeru bolezni, ko je sladkor že na tešče povišan in je pogosto potrebno povečevati terapijo, tudi tablete. Na povprečni sladkor (glikirani hemoglobin HbA1c), ki je 8%, pa vlivajo predvsem nihanja sladkorja. Te boste našli samo, če boste merili sladkor PO jedi, vedno ob istem času in sicer po eni uri ali uro in pol po jedi - in delali primerjave. Enkrat si boste izmerili po dveh zajtrkih, enkrat po dveh pecivih, enkrat po dveh vrstah kruha, dveh vrstah sadja in tako dalje. Tako hitro ugotovite, katere jedi so slabše, oz. boljše in tudi povprečni krvni sladkor se izboljša. Tudi te meritve priporočamo enkrat tedensko, na primer prvi teden po dveh večerjah, prihodnji teden po dveh kosilih itd. Najbolje, da poskusite sami!

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.