Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Po operaciji trebušne slinavke povišan sladkor v krvi

24.10.2018

Avtor vprašanja: Majda K.

Leta 2014 sem bila operirana zaradi karcinoma trebušne slinavke. Odstranili so mi glavo slinavke, žolčnik, dvanajsternik in cca 5 cm črevesja. Zasevkov niso našli. Od takrat dalje jem Kreon 25000, ob večjih obrokih 2, ob malici pa po 1. Pazim da ne jem mastne hrane in ne delam hrane na prežganju. Redno hodim na kontrole in do sedaj ni bilo nobenih težav. Letos julija pa sem zbolela za klopnim meningitisom, bila sem 11 dni v bolnici. Zdravili so me z infuzijami in protibolečinskimi zdravili. V bolnici mi je pričel nihati sladkor. Na tešče je bil vedno do 6, po jedi pa različno, od 8-11,5. Po odpustu iz bolnice so mi dali tablete Glucophage 500mg 1 zjutraj in eno zvečer in Diaprel 60mg 1 zjutraj. Ker sem po odpustu iz bolnice postala depresivna mi je psihiatrinja napisala tablete Mirzaten1 tableto zvečer. Doma si sedaj redno merim sladkor, zjutraj je največ 5,9, 90-120 minut po obroku pa tja do 10,4 kljub tabletam. Zanima me ali je zaradi bolezni, ker še vedno nisem čisto dobra ali je to že preddiabetes? Tablet ne bi rada jemala če ni nujno. Ali naj opravim glukozni test in kakšne druge preiskave? Zaradi tega sem zelo obupana, zato vas prosim za vaš nasvet.
Stara sem 54 let, visoka 158 cm, imam 67 kg. Do sedaj z sladkorjem, holesterolom in pritiskom nisem imela nobenih težav. Pritisk imam že vseskozi bolj nizek.

Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam, Majda

ODGOVOR DIABETOLOGA:

Gotovo odgovora ne boste veseli - sladkorna bolezen po operaciji trebušne slinavke ni običajna. Vedno pride do poškodbe trebušne slinavke in samo vprašanje časa je, kdaj le - ta odpove. Praviloma skoraj vsi bolniki potrebujejo inzulinsko (!) terapijo, ker tablete "ne primejo", saj ni trebušne slinavke, kjer bi delovale. Vam so predpisali običajno terapijo: Glucophage zmanjša tvorbo sladkorja v jetrih in tako pomaga k ureditvi sladkorja, Diaprel pa stimulira "sili" trebušno slinavko, naj deluje bolj. Navadno eno in drugo slabo učinkuje in zato so nihanja velika pri najmanjšem škrobnem obroku. Seveda pa brez skrbi jeste maščobe in beljakovine (meso, jajca, sir), če jih le prenašate ob pomoči Kreona brez drisk ali drugih težav. V kolikor imate možnost, poskusite pridobiti recept za Jardiance ali Forxigo, ker ta zdravila delujejo drugače. Ob jemanju se trebušna slinavka razbremeni, sladkor se izloča v urin in stanje se izboljša. Slabost teh pa je, da hodite pogosteje na vodo in da navadno nekoliko hujšate (a sladkor bi bil boljši).
Če boste sprejeli injekcije, bo lažje, ker ne boste imeli toliko omejitev pri prehrani. Več bolnikov uporablja tudi inzulinsko črpalko ali vsaj senzor za 24 - urni nadzor sladkorja (poglejte na internet "DexCom" merilec), a to se boste morali dogovoriti z diabetologom. Sitnosti po operaciji trebušne slinavke pa so vedno, samo omiliti jih moramo čim bolj in zagotoviti dobro kvaliteto življenja!

Lep pozdrav ! Damjan Justinek, Bolnišnica Topolšica

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.